Külföld

Szerbia Koszovót és az EU-t is akarja

admin
admin

2008. 02. 28. 13:03

Boris Tadic szerb elnök továbbra is kitart az álláspontja mellett, hogy hazája hazája nem mond le sem Koszovóról, sem az Európai Unióhoz való csatlakozásról.

Boris Tadic az El País nevű spanyol napilapnak adott interjút, amelyben elhatárolódott az erőszakos eszközöktől. A Koszovó esetleges megosztásáról szóló kérdésre felelve azt mondta, hogy nem megosztásra, hanem kompromisszumra lenne szükség. Tadic egyébként „racionális” kiutat szeretne találni a jelenlegi helyzetre. Szerinte a szerbiai tartomány elszakadása veszélyes precedens, amely számos hasonló egyoldalú nyilatkozatot vonhat maga után, mivel „sok Koszovó van a világon”.

Kérte Madridtól, hogy tartson ki Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének ellenzése mellett. Úgy vélekedett, hogy Spanyolország, Szlovákia és Románia nemcsak Szerbia érdekeit védi Koszovó függetlenségének el nem ismerésével, hanem „saját területi épségét is”.

Az Egyesült Államok és több nagy európai ország elismerte Koszovó függetlenségét, de az EU néhány tagállama – köztük Spanyolország, Románia és Szlovákia – elutasítja ezt a lépést.

Tadic mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia kitart az EU-hoz való csatlakozás szándéka mellett, bár nem számít arra, hogy az EU megkönnyíti számára ezt a folyamatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.