Nagyvilág

Tíz év múlva már robotok harcolhatnak

Félő, hogy a nemzetközi robotikai fegyverkezési verseny hatására a terroristák is aktívabban fogják kihasználni a robotgyártás adta előnyöket – figyelmeztet egy brit robotika-kutató szakember.

Egyre nő a robottechnikai kutatások száma, elsősorban Amerikában, Oroszországban, Kínában és Izraelben, amely oda vezethet, hogy tíz év múlva már maguk a robotok döntenek arról a harcmezőn, hogy mikor öljenek – állítja Noel Sharkey, brit Sheffield Egyetem mesterséges intelligencia és robottechnika professzora. Sőt, csak idő kérdése, hogy mikor veszik át az öngyilkos merénylők szerepét – figyelmeztet. Sharkey az aggodalmainak a londoni Royal United Services Institute által szervezett robotikai konferencián is hangot adott.

Egyre erősebb a nyomás az automatikus robotok továbbfejlesztésére, hogy még összetettebb feladatokat lássanak el. Nemsokára már a robotok kezében lesz a döntés, mikor vethetik be halálos erejüket – nyilatkozta a professzor a The Telegraph című brit lapnak, aki szerint erre csupán tíz évet kell várni. Ha már egy ország autonóm robotokat fejleszt ki, természetes, hogy a többi ország is követni fogja – érvel Sharkey.

Az amerikai katonai erők jelenleg már Irakban automata fegyverekkel ellátott, távirányítású robotokat is alkalmaznak. 2007-ben az amerikai Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy az elkövetkező 25 évben közel 24 milliárd dollárt költ robotikai fejlesztésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik