Külföld

Slota Budapesten leckéztetné Orbánt

admin
admin

2008. 02. 27. 12:34

A szlovák pártvezető kész Budapestre utazni, hogy egy esetleges felkérés nyomán a magyar tévében hívja fel a magyarok figyelmét az ultranacionalista Orbán Viktor politikájában megtestesülő veszélyekre.

Ha meghívást kapna valamelyik magyar televíziós állomástól, még mielőtt a magyarok választani mennek, készséggel elmagyarázná, milyen veszélyeket hordoz Orbán esetleges hatalomra kerülése – vetette fel a pozsonyi kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenességéről ismert elnöke.

Orbán Viktor „nagymagyar soviniszta, ultranacionalista” – fogalmazott Slota egy televíziós interjúban. Az a Slota, aki a közelmúltban Csáky Pált, az MKP elnökét perrel fenyegette meg, mert Csáky ultranacionalistának nevezte őt. Előzményként az SNS vezére „okádéknak, rohadt ganénak” titulálta Csákyt.

Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője

Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője (Fotó: MTI)

Slota szerint Csáky minden lépését Orbán Viktor irányítja, s ezek a lépések a szlovákiai magyarok autonómiájának megteremtését és Dél-Szlovákia ezt követő elcsatolását célozzák. Ám, amíg az SNS-nek kormányzati szerepe lesz, a magyarok hiába álmodoznak. Ezzel a megközelítéssel a műsor másik vendége, az ellenzéki szlovák kereszténydemokraták (KDH) képviselője, Martin Fronc is azonosult, mondván, hogy az ő pártja sem enged meg semmiféle autonómiát.

Koszovóról szólva az SNS elnöke azt mondta, hogy a tartomány függetlenségének egyoldalú kikiáltása olyan precedens, amely súlyosan veszélyezteti Szlovákiát. Szerinte a magyarok Szlovákiában elszigetelődnek a szlovák társadalomtól, s mivel a végső elkülönülésre készülnek, a helyi magyar fiatalok már meg sem tanulnak szlovákul – derül ki több, a kedd esti televíziós beszélgetést ismertető szlovákiai hírportál közléséből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.