Külföld

Saját börtönébe vitték a vörös khmert

admin
admin

2008. 02. 27. 08:06

A hírhedt phnompeni börtönbe vitték helyszíni szemlére a vörös khmerek „Douch” fedőnéven ismert egykori börtönparancsnokát, Kaing Guek Eavot. Doutch, újra átélve a történteket, hangos bűnbánatot tartott.

A helyszín és az ott történt atrocitások rekonstruálásában részt vett a börtön három túlélője is. Egyikük úgy nyilatkozott a nemzetközi sajtónak, hogy 30 év után nem táplál haragot „Douch” iránt, csupán azért vállalja a szembesítést, hogy végre megkérdezhesse tőle: miért börtönözték be és miért kínozták meg őt sok ezer sorstársával együtt. Egy másik túlélőnek a feleségét ölték meg, az ő életét azonban megkímélték, mivel festő volt és neki kellett megfestenie a rezsim első számú vezetője, Pol Pot portréját.

Kiállítás a kommunizmus áldozatainak maradványaiból (fotó: MTI)

Kiállítás a kommunizmus áldozatainak maradványaiból (fotó: MTI)

Az iskolából átalakított Tuol Slengben ezrek haltak bele az embertelen bánásmódba. A holttesteket a kambodzsai főváros közelében felállított haláltáborban, Choeung Ekben földelték el. Ez utóbbiba kedden vitték el az egykori vörös khmer vezetőt, aki fogva tartói szerint hangos bűnbánatot tanúsított, amikor felidézte a három évtizeddel korábbi rémségeket. Mind a börtön, mind pedig a tábor ma morbid turistalátványosság a kambodzsai fővárosban.

Douch, aki matematikatanárból vált a Pol Pot-rezsim egyik legvéresebb kezű hóhérává, a brit The Independentben február 11-én megjelent interjújában azt állította, hogy annak idején „csak parancsot teljesített, bekapta őt a gépezet és nem volt más választása”.

A nemzetközi bíróságot, amely a vörös khmerek 1975-79 között elkövetett népirtása és más súlyos bűnei felett hivatott ítélkezni, 2006 júliusában állították fel. Magát a per időpontját azóta sem tűzték ki. Douch egyike annak az öt volt vörös khmer-vezetőnek, akiket már sikerült a kambodzsai hatóságoknak őrizetbe venniük. A vörös khmerek terrorrendszerének mintegy két millióan estek áldozatul.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.