Nagyvilág

Raúl Castro sajtószabadságról beszélt

Nagyobb sajtószabadságot ígért Raúl Castro a múlt vasárnapi hatalomátvételét követő első hivatalos tárgyalásán, melyet a Vatikán második emberével folytatott Havannában.

Tarciscio Bertone püspök a tárgyaláson a katolikus egyház kubai politikai foglyokkal kapcsolatos aggodalmáról beszélt Raúl Castrónak – írja a BBC.

A Vatikán második embere, Bertone püspök a találkozó után arról számolt be, hogy Raúl Castro ígéretet tett arra, hogy a nyomtatott sajtó számára, és kivételes esetekben a televízió számára is több szabadságot biztosít.

Hatnapos havannai látogatásán a püspök etikailag elfogadhatatlannak nevezte a szigetországgal szembeni amerikai embargót.

A találkozón Raúl Castro rendhagyó módon nem katonai egyenruhában, hanem kék öltönyben jelent meg.

A The New York Times szerint jelzés értékű, hogy Raúl Castro úgy döntött, hogy első hivatalos tárgyalását éppen a kommunizmus egyik tradicionális ellenfelével, a katolikus egyház képviselőjével folytatja le. Raúl Castro és a Vatikán második emberének találkozója üzenet értékű, arra utal, hogy Kuba jobb kapcsolatra törekszik Európával és az Egyesült Államokkal is – írja a lap.

Fidel Castro közel fél évszázados elnökség után a múlt héten jelentette be visszavonulását, a vasárnapi választásokat követően testvére, Raúl Castro vette át a hatalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik