Külföld

Összefognának a balkáni államok

admin
admin

2008. 02. 27. 21:44

Összefogásra és a nézeteltéréseken való felülemelkedésre szólította fel a Balkán államait Dimitrij Rupel, a soros EU-elnök Szlovénia külügyminisztere a Délkelet-európai Stabilitási Paktum szófiai tanácskozását megnyitó beszédében.

Dimitrij Rupel, szlovén külügyminiszter kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a térség bármelyik országa akadályt gördítsen egy másik ország elé a kommunikáció és az együttműködés terén.

A szerdán kezdődött kétnapos tanácskozáson Szerbia és Koszovó képviselői is részt vesznek. Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása óta ez az első eset, hogy a két ellenérdekelt fél tisztségviselői egy asztalhoz ülnek. Koszovó nem önálló államként vett részt az ülésen, hanem az ENSZ három tisztviselője, illetve Besim Beqaj, a koszovói kereskedelmi kamara elnöke képviselte.

Nem ismerik el

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter ismét kijelentette, hogy Belgrád nem hajlandó elismerni a Szerbiától elszakadt tartomány függetlenségét, és ragaszkodik ahhoz, hogy Koszovó önállóan nem vehet részt nemzetközi fórumokon. Jeremic elmondta, hogy Szerbia fontosnak tartja a regionális együttműködés elmélyítését, ám ehhez minimális feltételnek tekinti a térségbeli status quo fenntartását.

Besim Beqaj Koszovó Szerbia iránti jóindulatát hangoztatta, és elmondta: a koszovói elnök és a kormányfő hamarosan levélben fogja kérni Belgrádtól, hogy ismerje el az elszakadt tartomány függetlenségét. “Szerbia és az egész térség érdeke az, hogy Belgrád minél előbb realistán álljon hozzá Koszovó státusának kérdéséhez” – mondta. A koszovói kereskedelmi kamara elnöke kizártnak tartotta, hogy a szerbek lakta északi terület elszakadjon az új államtól. “Koszovó szuverén állam, területének felosztása szóba sem jöhet” – hangsúlyozta.

A bosnyákok kivárnak

A találkozón részt vevő Sven Alkalaj bosznia-hercegovinai külügyminiszter közölte: Bosznia-Hercegovina nem áll készen arra, hogy Koszovót független államként elismerje, ám ha erre mégis kénytelen lesz, akkor az utolsó országok között fogja megtenni.

Erhard Busek, az Európai Unió délkelet-európai stabilitási egyezményének koordinátora azt hangsúlyozta, hogy Koszovó a Stabilitási Paktumban való részvételével részese a térségben folyó együttműködésnek, és ennek a jövőben is így kell maradnia a régió egésze érdekében. “Itt az ideje, hogy a jövőre koncentráljunk, és ne a múlttal foglalkozzunk” – mondta Busek.

Senki nem marad ki

A megalakítás előtt álló regionális együttműködési tanácsban a térség valamennyi országa kivétel nélkül részt fog venni a nehézségek ellenére is – mondta Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter. Éppen az a cél, hogy egyetlen állam se maradjon ki az együttműködésből, hiszen az csak negatív következményekkel járna – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.