Nagyvilág

Már sínen a cseh radarállomás

Közel a megállapodás az Egyesült Államok és Csehország között annak a radarállomásnak az ügyében, amelyet az amerikai rakétavédelmi pajzs részeként terveznek felépíteni a közép-európai államban - nyilatkozott George Bush.

“Csak apró részletek vannak hátra, biztos vagyok abban, hogy nagyon hamar véglegesítjük” – fogalmazott Mirek Topolánek a fehér házi megbeszélést követően. Tájékoztatása szerint még megegyezésre kell jutni azzal kapcsolatban, hogy a létesítmény megfeleljen a legszigorúbb cseh környezetvédelmi előírásoknak. Bush szerint még meg kell állapodni a Csehországba telepítendő amerikai személyzet státusáról, működésük feltételeiről.

Az Egyesült Államok Csehországban akarja elhelyezni azt a radarrendszert, amely a Lengyelországba telepítendő tíz elfogó rakétát szolgálná ki. A cseh kormány – amellyel egy éve kezdett tárgyalásokat Washington – mindig támogatta a radarbázis felépítését; a helyszín feltehetően Prágától délnyugatra lesz.

Bush és Topolánek tárgyalásainak másik fő témája a csehekkel szembeni vízumkényszer várható eltörlése volt. Az amerikai belbiztonsági miniszter reményei szerint a pályázó országok közül elsőként Csehország csatlakozhat majd a vízummentességi programhoz, és a cseh állampolgárok számára a vízumkötelezettség már idén ősztől megszűnik. Az amerikai fél a vízummentességért cserébe életrajzi és biometrikus adatokat kér a beutazókról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik