Nagyvilág

Fico prostituáltnak nevezte az ellenzéki sajtót

A kormányfő úgy látja, hogy Szlovákiában nem a sajtószabadság, hanem a vélemények pluralitása van veszélyben.

Prostituáltnak nevezte szerdai sajtótájékoztatóján Robert Fico kormányfő a SME című szlovák liberális polgári napilapot, a pozsonyi Pravdát és a TA3 hírtelevíziót. A médiával tartós hadiállapotban álló Fico kormánya szociális-és munkaügyi tárcájának vezetőjét, Viera Tomanovát vette ismét védelmébe, aki miatt már több csatát próbált megvívni a médiával.

A három jelzett médiának a kormányfő azt rótta fel, hogy bírálni merészelték a tárcavezetőnek a második nyugdíjtakarékossági pillérről szóló elemzését. Fico vádjai szerint a SME, a Pravda és a TA3 munkatársait a nyugdíjpénztárak korrumpálják. A kormányfő állítása szerint a SME mesterségesen gerjeszt botrányokat és hazugságokat ír. A kormányfő azt hangoztatta, hogy joga azt is kimondani, hogy a SME és a Pravda olyan egyforma, mintha az egyik a másik fénymásolata lenne.

Elemzők szerint a két napilapot indokolatlan összehasonlítani, mert azokban legfeljebb annyi a közös, hogy a SME és a Pravda is bírálja a kormány politikáját, Robert Fico pedig egyszerűen nem is érti, honnan veszi a sajtó a bátorságot ahhoz, hogy bírálni merészelje a kormányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik