Nagyvilág

Oroszország gázzal kárpótolja Szerbiát

A Koszovó ügyében Belgrádnak nyújtott orosz támogatást is kifejezi az a megállapodás, amely szerint Szerbia is részt vesz a Déli Áramlat gázvezetékben - jelentette ki kedden Dmitrij Medvegyev.

A megállapodással Oroszország „erkölcsi, anyagi és gazdasági támogatását akarta kinyilvánítani egy olyan ország mellett, amely nagyon nehéz helyzetben van, amelynek (…) egy sor más állam akaratából megkérdőjeleződött a területi egysége” – nyilatkozott Oroszország első miniszterelnök-helyettese, az orosz államfői poszt várományosa, aki egyben a Gazprom gázipari óriáscég elnöke is. Ez az első alkalom, hogy az orosz vezetés nyilvánosan elismeri: a Szerbiának nyújtott diplomáciai támogatásának gazdasági eszközökkel is nyomatékot ad.

Az Egyesült Államokkal való együttműködéssel kapcsolatban reményének adott hangot, hogy egy modern amerikai kormánnyal lesz dolga, nem olyannal, amely „félszenilis nézeteket” vall. „Könnyebb olyanokkal együtt dolgozni, akik modern nézeteket vallanak, mint olyanokkal, akik leragadtak a múltnál, és olykor egyszerűen csak félszenilis nézeteket védelmeznek” – fogalmazott Medvegyev. Moszkva együtt fog működni az amerikai kormányzattal, függetlenül a novemberi amerikai elnökválasztás eredményétől – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik