Nagyvilág

Már idén vízum nélkül utazhatnak a csehek az USA-ba

Az Egyesült Államok és Csehország kedden lezárta azt az úgynevezett egyetértési nyilatkozatot, amely a két ország közötti vízummentességi szerződés alapjául szolgál. Magyarországgal márciusban kezdődnek a tárgyalások.

Az egyetértési nyilatkozat azokat a lépéseket tartalmazza, amelyeket a cseh kormánynak végre kell hajtani a vízummentességi státus eléréséhez. Ezek között van a beutazni szándékozók adatainak továbbítása, valamint az elveszett, ellopott útlevelek felkutatása.A cseh belügyminiszter szerint már idén ősztől, október-november tájékán megszűnik a cseh állampolgárok számára. Az amerikai fél a vízummentességért cserébe egy sor életrajzi és biometrikus adatot kér a beutazókról.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium küldöttsége március végén utazik Budapestre, hogy egyeztessen a vízummentességi szerződés tervezetéről. A magyar fél már januárban megkapta a vízummentességi szerződés alapelemeit tartalmazó egyetértési nyilatkozatot, így Magyarország az elsők között szerezheti meg a vízummentességi státust a „pályázó” országok közül. Hazánk korábban biztosítékot kapott: annak ellenére, hogy tavaly a meghatározott 10 százalékos küszöb fölött volt az elutasított vízumkérelmek aránya, ugyanúgy kezelik, mint a küszöb alá eső országokat, és elkezdődhet a vízummentesség feltételeinek vizsgálata.

April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete korábban úgy nyilatkozott: Magyarország még George Bush elnöksége idején csatlakozhat a vízummentességi programhoz. Az amerikai belbiztonsági tárca az első körben, februárban Görögországgal, Csehországgal és Észtországgal egyeztet. Márciusban kerül sorra a magyar mellett a lett, a litván és a szlovák vízummentességi szerződés tervezete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik