Külföld

Belgrád beperli a Koszovót elismerő államokat

admin
admin

2008. 02. 26. 22:55

Szerbia keresetet nyújt be a hágai Nemzetközi Bíróságon minden ország ellen, amely elismerte „egy ál-állam kikiáltását Szerbia területén.

Mivel Koszovó függetlenségét a leköszönő amerikai kormányzat ismerte el, a washingtoni döntést gyorsan követni fogja Szerbia keresete. Amennyiben azonban az Egyesült Államok megsemmisíti e törvényellenes döntést, Szerbia is eláll a pertől – mondta Branislav Ristivojevic szerb miniszterelnöki tanácsadó.

Pieter Feith, az Európai Unió koszovói polgári megbízottja kedden egyértelművé tette, hogy a koszovói szerb kisebbség bojkottja és fenyegetései ellenére nem adja fel az EU-misszió (EULEX) felállítását Koszovó északi, szerbek lakta részén. Belgrád erélyesen tiltakozott az EULEX felállítása ellen, s a misszió fennhatóságának elismertetése az északi, szerbek lakta területen komoly nehézségbe ütközik. Kosovska Mitrovica szerbek lakta északi részében ideiglenesen be kellett zárni a misszió fiókirodáját.

A kétezer fős misszió küldetésnek az a célja, hogy négy hónap múlva átvegye az ENSZ-től a Koszovó feletti nemzetközi felügyeletet, azután pedig gondoskodjék a függetlenedési folyamat zökkenőmentes menetéről, a demokrácia, az emberi és kisebbségi jogok érvényesítéséről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.