Nagyvilág

Basescu: félre kell tenni a frusztrációt

admin
admin

2008. 02. 25. 11:16

Csak azok vonhatnak párhuzamot Koszovó és Székelyföld között, akik nem értették meg a két régió közötti különbséget – jelentette ki Traian Basescu román államfő a hétvégén Kovászna megyében tett látogatásán. Félre kell tenni a frusztrációkat, a gondokat helyben kell megoldani, és nem közvetítők bevonásával – hangoztatta.

„A románok és a magyarok számára egyetlen út létezik, az együttélésé” – mondta Székelyföldön Basescu. Akárcsak tavaly nyáron, amikor közel két hetet töltött Háromszéken, az államelnök feleségével együtt most is a kovásznafürdői protokollvillában szállt meg, és a három nap alatt több ízben tárgyalt Kovászna és Hargita megye román és magyar vezetőivel – írja a Krónika című erdélyi napilap.

Băsescu elmondta: azért tért vissza Székelyföldre, mert tavaly jól érezte magát a helybéliek körében. Az államfő pénteken részt vett egy épülő ortodox kápolna keresztjének a megszentelésén, este pedig a sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglőben vacsorázott, ahová elmondása szerint azért tért vissza, mert az elmúlt nyáron ott szolgálták ki élete legjobb gulyásával.

Nem Koszovó miatt utazott

Bár a román hírügynökségek szerint az államelnök látogatásának célja az volt, hogy a koszovói események után valós képet kapjon a székelyföldi közhangulatról, Traian Băsescu cáfolta ezt. Ugyanakkor azt is tagadta, hogy látogatásának köze lenne a Székely Nemzeti Tanács szombati, Sepsiszentgyörgyön tartott üléséhez, azonban a helybéli politikusokkal folytatott tárgyalásokon minduntalan szóba kerültek ezek a témák.

Az államelnök szerint csak azok vonhatnak párhuzamot Koszovó és Székelyföld között, akik nem értették meg a két régió közötti különbséget. Kifejtette: tévednek azok a politikusok, akik azt hiszik, hogy Romániában szavazatokat lehet nyerni a szélsőséges nacionalizmussal. Basescu szorgalmazni fogja, hogy foglalják bele az új tanügyi törvénybe, hogy a kisebbségi diákok számára speciális módszerrel oktassák a román nyelvet. Mint mondta, fenntartja tavaly is hangoztatott álláspontját, mivel ebben a kérdésben a többségi nemzet felelősségéről van szó.

Diszkriminációra panaszkodnak a románok

A Kovászna és Hargita megyei román civil szervezetek és politikai alakulatok képviselői azt kérték az államelnöktől, támogassa határozottabban a helyi román közösségeket. Ioan Solomon, a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fórumának elnöke elmondta: tájékoztatták az államelnököt a két megyében élő román közösséget érintő sajátos gondokról, és az autonómiatörekvések ellen is szót emeltek. Solomon szerint a székelyföldi románok diszkrimináció áldozatai, a térségben etnikai tisztogatás zajlik, a románok nem férnek hozzá a köztisztségekhez, mivel nem ismerik a magyar nyelvet, és a közpénzek elosztásakor is háttérbe szorulnak.

A román közösség képviselői arra kérték Băsescut, a központi intézmények támogassák határozottabban a két megye román közösségeit, és dolgozzanak ki stratégiát a térségben élők gondjainak rendezésére. „Nem a magyarok ellen kell stratégiát kidolgozni, hanem annak érdekében, hogy az itt élő románok és magyarok ne párhuzamos utakon járjanak, hanem a frusztrációkat és gyűlöletet félretéve békésen éljenek együtt” – szögezte le Solomon.

Autonómia helyett decentralizáció

Az államelnök azt kérte a székelyföldi vezetőktől, „helyezzék alkotmányos keretek közé” az autonómiatörekvéseket. Mint hangoztatta, ő is az önrendelkezés híve, ám szerinte ez azt jelenti, hogy le kell osztani helyi szintre a feladatokat, ugyanakkor Calarasi és Bihar megyének egyforma autonómiával kell rendelkeznie

„A gondokat helyben, egymás között kell megoldani, és nem közvetítők bevonásával. Ez a legrövidebb útja a kiegyezésnek, megbékélésnek, nem pedig a panaszkodás. Félre kell tenni a frusztrációkat” – hangoztatta Băsescu. Ugyanakkor úgy vélte, a románoknak le kellene vetkőzniük korábbi beidegződésüket, hogy más megyékből hoznak intézményvezetőket Székelyföldre, és a magyaroknak is lehetőséget kell biztosítaniuk arra, hogy a hozzáértő románok vezető tisztségeket töltsenek be különböző intézményeknél. „Nem etnikai alapon, hanem rátermettség függvényében kell elosztani a posztokat” – sommázott az államelnök.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.