Nagyvilág

Szerb tüntetések Európa-szerte

Európa számos városában tüntettek szerbek vasárnap Koszovó egy héttel ezelőtt kikiáltott függetlensége ellen.

Az etnikailag megosztott észak-koszovói Kosovska Mitrovicában, ahol már hetedik napja tartanak szinte folyamatosan a szerbek tüntetései, mintegy ezer tiltakozó fogadkozott, hogy nem hagyják harc nélkül elszakítani Koszovót Szerbiától.

Szerbek ezrei tüntettek Bécsben Koszovó függetlensége ellen. Elégettek egy amerikai zászlót a belvárosban lezajlott tüntetésen, de más incidens nem történt. A rendőrség szerint mintegy ötezer, a szervezők szerint tízezer részvevője volt a megmozdulásnak.

Több ezer szerb eredetű személy tüntetett békésen vasárnap délután Genfben a Nemzetek Palotája előtt Koszovó függetlensége ellen. Svájc több városából és a szomszédos Franciaországból is érkeztek tiltakozók a tüntetésre. A rendőrség szerint mintegy háromezer, a szervezők szerint hozzávetőleg nyolcezer ember gyűlt egybe szerb zászlók alatt az ENSZ genfi székháza előtt.

Németország több városában – köztük Dortmundban, Düsseldorfban, Frankfurtban és Stuttgartban – is utcára vonultak szerbek a hét végén, hogy tiltakozzanak Koszovó függetlensége ellen. Szinte kizárólag a Németországban élő szerbek közül kerültek ki a tüntetők, a létszámok ötszáz és ezer fő között voltak a német rendőrség szerint. A részvevők több helyütt felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a német kormány elismerte Koszovót független államként.

Ugyanakkor Frankfurtban nyilvános “népünnepélyt” rendezett mintegy 2500 koszovói albán, azt ünnepelve, hogy Németország és az Egyesült Államok elismerte Koszovó függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik