Nagyvilág

Raúl Castro lett a kubai államfő

A kubai nemzetgyűlés elnöke hivatalosan is bejelentette vasárnap, hogy a 76 éves Raúl Castro Ruzt választották meg az államtanács elnökévé, azaz államfővé öt évre.

Ricardo Alarcón de Quesada élőben olvasta be a televízióban az államtanács 31 tagjának a nevét. Első elnökhelyettessé, vagyis az államfő helyettesévé a szintén a régi gárdához tartozó kommunista ideológust, a 77 éves José Ramón Machado Venturát választották meg. Alarcón megtartotta a parlamenti elnöki tisztséget.

Reformokat várnak

Raúl Castro irányítja a kormányt is, és egyúttal ő tölti be a hadsereg főparancsnokának tisztségét. A vasárnap esti választással hivatalosan is ő lett Fidel Castro utóda, aki csaknem fél évszázadon át állt az ország élén.

Fidel betegsége miatt 2006 derekán ruházta át ideiglenesen fivérére az állam- és kormányfői hatalmat.

Raúl Castrót a kis lépésekben végrehajtott, kínai vagy vietnami stílusú, de azoknál korlátozottabb gazdasági reformok hívének tartják, aki azonban a hadseregre és a kommunista pártra támaszkodva képes keményen kézben tartani a politikai hatalmat. A párt politikai bizottságában öt aktív tábornok, a kormányban pedig négy ül. A megfigyelők többsége szerint politikai fordulat nem várható, de sokan számítanak gazdasági reformokra.

Fidel Catro továbbra is “főparancsnok”

Raúl közelebbről nem tisztázott strukturális reformokat emleget, és az ország problémáinak nyílt megvitatását sürgette. Raúl hangsúlyozta, hogy továbbra is bátyja marad a “főparancsnok”, mégha nem is marad elnök, és javasolta, hogy minden fontos állami kérdésben konzultáljanak vele, amit a jelen lévő képviselők közfelkiáltással elfogadtak.

Alelnöknek José Ramón Machado Venturát, Castro egykori harcostársát választották meg, aki így Raúl Castro korábbi tisztségét foglalja el. Carlos Lage, a kormány titkára, akit sokan az első alelnöki tisztség várományosának tekintettek, a többi öt alelnök egyike lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik