Nagyvilág

Az iraki kormány bírálta a török offenzívát

Ankara igyekszik elkerülni a konfrontációt az Egyesült Államok támogatását élvező Irakkal, és azt állítja, hogy a kurd gerillák az offenzíva kizárólagos célpontjai.

Törökország csütörtök este indított nagyszabású szárazföldi hadműveletet Észak-Irakban a légierő támogatásával a kurd lázadók feltételezett állásai ellen. Az iraki kormány szombaton bírálta a török hadsereg észak-iraki szárazföldi hadműveletét, hangsúlyozva, hogy katonai erővel nem lehet megoldani a kurd problémát.

Maszúd Barzani, a kurdisztáni autonóm körzet elnöke arra figyelmeztetett, hogy a regionális kormány nem marad tétlen, ha a török támadás civileket is célba venne. „amennyiben a török hadsereg kurd polgári személyeket vagy civil létesítményeket vesz célba, nagyszabású ellenállásra fogunk utasítást adni” – hangsúlyozta.

Ali ad-Dabbag iraki kormányszóvivő elismeri, hogy Törökország fenyegetésnek van kitéve a kurd autonómiáért évtizedek óta küzdő, észak-iraki bázisokat is gyakran használó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei részéről, de szerinte katonai művelettel nem lehet megoldani ezt a problémát.

Tárik Dzsohár, a Kurdisztáni Nemzetgyűlés szóvivője felszólította az Egyesült Államokat és az iraki vezetést, hogy lépjen közbe, és állítsa le a török hadműveletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik