Nagyvilág

Felkelésre buzdított egy kurd vezér

A török hatóságok elleni felkelésre és harcra szólította vasárnap a török városokban élő nemzettársait egy kurd lázadóvezért.

“Ha el akarnak pusztítani minket, a fiataljaitoknak lakhatatlanná kell tenniük a (török) városokat” – hangsúlyozta Bahoz Erdal, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik észak-iraki parancsnoka. A nagyvárosokban a kurd fiataloknak választ kell adniuk a hadműveletekre – jelentette ki.
Erdal az észak-iraki török offenzíva támogatásával vádolta az Egyesült Államokat és Dzsalal Talabani (kurd származású) iraki államfőt.

A PKK szóvivője azt közölte vasárnap, hogy erőik a török hadsereggel vívott észak-iraki összecsapásokban előző este lelőttek egy török Cobra harci helikoptert. Ahmed Danees, a szeparatista mozgalom külkapcsolatokért felelős vezetője a brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozva nem számolt be áldozatokról, de közölte, hogy később részletesebb tájékoztatást adnak.

A török hadsereg csak hét katonájának halálát jelentette be, ugyanakkor legkevesebb 79 lázadó megöléséről adott hírt, hozzátéve, hogy a lázadók sok fegyverére és rejtekhelyére bukkantak. Ankara több ezer katonát küldött a Törökországgal határos iraki hegyvidékre, hogy szétmorzsolja a PKK-fegyvereseket. A törökországi kurd lázadók gyakran Észak-Irakból indítják támadásaikat célpontjaik ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik