Külföld

A CIA áll a belgrádi tömegtüntetés mögött?

admin
admin

2008. 02. 24. 07:56

Egy szerb internetes portál szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) rendezte meg a belgrádi amerikai nagykövetség csütörtök esti ostromát, hogy a szerbeket a nyugati médiában vandálokként jeleníthesse meg.

A csütörtöki szégyenletes események óta egyre-másra kapnak lábra a szerb fővárosban a különböző “összeesküvési elméletek”. A Press Online szerb internetes portál egy közelebbről meg nem nevezett “magas rangú kormányzati illetékesre” hivatkozva azt írta, hogy a belgrádi amerikai nagykövetség ostromát és felgyújtását a CIA szervezte meg.

A hírforrás “érdekesnek” találta, hogy a briten kívül az összes nyugati nagykövetség elutasította a szerb rendőrség ajánlatát, hogy épületeik védelmét a tömegdemonstráció idején különleges alakulatokkal erősítsék meg. Sokan azt is gyanúsnak találják, hogy az épületbe behatoló, azt felgyújtó “huligánok” a jelek szerint “jól ki voltak képezve”, és “irigylésre méltó operatív ismeretekkel” rendelkeztek, máskülönben nem tudtak volna olyan rövid idő alatt bejutni oda.

Csütörtök este több százezer ember békésen tüntetett Belgrád központjában Koszovó egyoldalú elszakadása és a tartomány függetlenségének nyugati elismerése ellen. Ezután zavargások robbantak ki, melyek során más diplomáciai képviseletek és nyugati érdekeltségek mellett az amerikai nagykövetséget is megtámadták, majd felgyújtották. Az egyik feltételezett erőszakos tüntető bennégett az épületben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.