Nagyvilág

Bejutott a Baloldal pártja a hamburgi parlamentbe

Elvesztette eddigi abszolút többségét a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a hamburgi parlamentben. A helyi törvényhozásba ugyanakkor először jutott be a Baloldal pártja.

Az önálló tartománynak számító Hamburgban vasárnap tartottak parlamenti választásokat. Rögtön az urnazárást követő első, becsléseken alapuló előrejelzések szerint a 2004 februárjában elért választási eredményéhez képest a CDU visszaesett, s némelyest előretört a Német Szociáldemokrata Párt (SPD). Ugyancsak csökkent a Zöldek támogatottsága a négy évvel korábbihoz képest.

A prognózisok szerint a CDU a szavazatok 42,6 százalékát szerezte meg, ami 4,6 százalékpontos visszaesés a 2004-es eredményhez képest. A Német Szociáldemokrata Párt továbbra is a parlament második legerősebb frakciója, a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg, ami 3,3 százalékponttal jobb a négy évvel ezelőttinél. Visszaestek a Zöldek, ezúttal a voksok 9,8 százalékát kapták, 2,5 százalékponttal kevesebbet, mint 2004-ben. Mindkét közszolgálati televízió biztosra vette a Baloldal bejutását 6,7 százalékkal , az FDP ezzel szemben éppen csak elérte az 5 százalékos küszöböt.

Hamburgban Ole von Beust első polgármesterrel az élen a CDU eddig egyedül kormányzott. A konzervatív párt a törvényhozás legerősebb pártja maradt ugyan, de abszolút többségét elvesztette a 121 fős helyi parlamentben. Ezért további kormányzáshoz mindenképp koalíciós partnerre lesz szüksége.

A hamburgi szavazás az idei harmadik tartományi választásokat jelentette Németországban Hessen és Alsó-Szászország után. Legközelebb Bajorországban, szeptemberben rendeznek tartományi parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik