Nagyvilág

Együttműködést kér Koszovóban az EU

Együttműködésre kérte a koszovói szerbeket az Európai Unió polgári megbízottja, aki szombaton kénytelen volt megerősíteni, hogy fiókirodájukat ideiglenesen bezárták a szerbek lakta északi Kosovska Mitrovicában a kialakult feszültség miatt.

“Szeretném felszólítani a szerb közösséget, hogy legyen nagylelkű, lapozzon, és nézzen előre, működjék együtt velünk” – mondta Peter Feith a déli Prizrenben.

Közölte, hogy északról ideiglenesen kivonták személyzetüket, de reméli, hogy a körülmények rövidesen megengedik a munka folytatását. Mitrovicában az üres irodát helyi szerb rendőrök őrzik.

Az Európai Unió kétezer fős missziója, az EULEX küldetésnek az a célja, hogy – fokozatos “felfejlődés” után, négy hónap múlva átvéve az ENSZ-től a Koszovó feletti nemzetközi felügyeletet – gondoskodjék a terület függetlenedési folyamatának jogállami mederben tartásáról, ellenőrizze a politikai demokrácia és az emberi jogok – azon belül különösen a szerbek kisebbségi jogainak – tiszteletben tartását a függetlenség első éveiben.

A misszió igazságügyi, rendőri, valamint vámos részlegből tevődik össze. Létrejön emellett egy polgári képviselet is. Az EULEX vezetője Yves de Kermabon francia tábornok, a koszovói békefenntartó haderő (KFOR) 2005 szeptemberében leköszönt volt parancsnoka. A polgári képviselet irányítója Pieter Feith holland diplomata.

A misszió fennhatóságának elismertetése az északi területen komoly nehézségbe ütközik; már közölték velük, hogy “árulóknak” tekintik munkatársaikat. Védelmükben a 16 ezer fős katonai kontingensre támaszkodnak, amely jelentősen fokozta készültségét a Kosovska Mitovica szerb és albán városrészét elválasztó Ibar folyónál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik