Külföld

Adócsalók ellen indul Merkel

admin
admin

2008. 02. 23. 15:49

Az adócsalók ellen sürgetett harcot szombaton a német kancellár. Szokásos hétvégi videoüzenetét Angela Merkel szinte teljes egészében a közelmúltban Németországban kirobbant adócsalási botránynak szentelte, hangsúlyozva: az adótörvényeket mindenkinek be kell tartania, ez alól senki nem lehet kivétel.

A kancellár felszólította a hatóságokat, hogy könyörtelenül járjanak el az adócsalók ellen.
Külön felhívást intézett Merkel a gazdaság vezető képviselőihez.

A kancellár hangoztatta, hogy Németország nagymértékben függ a vállalkozók, a cégtulajdonosok, a menedzserek tevékenységétől, hozzáfűzte ugyanakkor: elengedhetetlen, hogy ők is tiszteletben tartsák a jogrendet, illetve a törvényeket.

A globalizáció időszakában még inkább szükség van a szociális piacgazdaság érvényesítésére, ehhez azonban szükség van arra, hogy a társadalom sikere érdekében mindenki tisztában legyen saját felelősségével – fogalmazott a kancellár.

Képviselők is érintettek?

Közben szombaton olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint az adócsalással gyanúsítottak között parlamenti képviselők is vannak.

A Berliner Zeitung című lap tájékozott forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a gyanúsítottak között van a liberális szabaddemokraták három, továbbá a konzervatívok egy képviselője. Az újság szerint ellentmondásos hírek vannak arról, hogy a gyanúsított honatyák között két szociáldemokrata képviselő is van.

Újabb fordulatok

Bár a nyomozást irányító bochumi ügyészség nem sokkal később cáfolta a Berliner Zeitung értesülését, szakértők szerint a sajtóinformáció jelzi: az adócsalási botrány még meglepő fordulatokkal szolgálhat.

Ez utóbbira utal a Der Spiegel című hetilap szombati értesülése arról, hogy a német hírszerzés, a BND titkos informátora – aki átadott adataival elindította a lavinát – hasonló információkkal “kereskedett” az Egyesült Államokban is.

A hamburgi hírmagazin szerint az amerikai hatóságok 2007-ben ugyanezen személy információi alapján indítottak adócsalás miatt eljárást csaknem ötven gyanúsított ellen.
A BND informátora “szolgálataiért” bruttó 5 millió eurót kapott a német hírszerzéstől, de arról nincs hír, hogy az állítólagos amerikai üzlettel mennyit keresett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.