Külföld

Az unió figyelmeztette Szerbiát

admin
admin

2008. 02. 22. 11:20

Az Európai Unió felszólította pénteken Szerbiát, hogy tegyen meg mindent a külföldi diplomáciai képviseletek védelme érdekében. Javier Solana kijelentette, hogy negatívan befolyásolhatja a Belgrád és az EU közötti kapcsolatokat, ha az erőszakos cselekmények folytatódnak Szerbiában.

„A nagykövetségeket meg kell védeni, és ez az adott ország kötelessége” – mondta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a szlovéniai Brdóban tartott uniós védelmi miniszteri találkozón.

Utalt arra, hogy negatívan befolyásolhatja a Belgrád és az EU közötti kapcsolatokat, ha az erőszakos cselekmények folytatódnak Szerbiában. „A dolgoknak le kell csendesedniük, hogy helyreállíthassuk azt a légkört, amelyben előrelépés történhet a társulási és stabilizációs megállapodás ügyében” – mondta.

A kormány a felelős?

A Koszovó függetlensége ellen tiltakozó tüntetők csütörtök este Belgrádban megtámadták egyebek között az amerikai, a horvát, a török, a német és a brit nagykövetséget. A zavargásokban több mint 90 ember könnyebben megsebesült, köztük legkevesebb 32 rendőr. Solana szóvivője útján csütörtök éjjel „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a szerb fővárosban lezajlott erőszakos cselekményeket, és nyugalomra és visszafogottságra intett.

A szerb hatóságok hivatalosan még nem nyilvánítottak véleményt a történtekről. Az állampolgári jogok biztosa, Sasa Jankovic viszont újságírók előtt bírálta a hatalom birtokosait, mert nem tették egyértelművé, hogy elleneznek minden erőszakot, rendbontást. „Olyan kijelentést is hallottunk, hogy bizonyos körülmények között igazolt az erőszak” – mondta anélkül, hogy konkrét nevet említett volna.

Ellentétes vélemények

Az ombudsman szerint nem valószínű, hogy létezik olyan rendőrség, amely ilyen helyzetben meg tudta volna akadályozni a csütörtök este történteket. Szerbiának és minden hatalmi szervének világosan ki kell nyilvánítania, hogy ami Belgrádban zajlott, az nem megengedhető, rossz és morálisan elfogadhatatlan – jelentette ki Sasa Jankovic.

A szerb sajtó az első, még február 17-én este kitört zavargások után többször idézte Velimir Ilic minisztert, az Új Szerbia párt vezetőjét, aki szerint a demokráciához az is hozzátartozik, hogy tiltakozók diplomáciai képviseletek ablakait törjék be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.