Nagyvilág

Tönkreverték Belgrádot

Hetek kellenek ahhoz, hogy Belgrád kiheverje a csütörtök esti pusztítást, s visszanyerje régi arculatát - nyilatkozott a szerb főváros egyik vezetője, elkeseredetten bírálva azokat a kormányon és ellenzékben lévő politikusokat, akik hozzájárultak az indulatok elszabadulásához.

Csütörtök este óriási károk keletkeztek, s hogy ezek pénzben mit jelentenek, arról csak a jövő hét elején lesznek valamelyest is megbízható adatok – mondta a város normális napi működéséért felelős, hivatalosan városmenedzsernek nevezett Bojan Stanojevic. A köztisztviselő élesen elítélte azokat a politikusokat, „akik talán bátorítást adtak ahhoz, hogy az történjen Belgrádban, ami történt”.

Gyakorlattá vált, hogy akár az állami érdekek védelméről van szó – ahogy csütörtök este is lennie kellett volna -, akár sporteseményről, Belgrádban törnek-zúznak, s mindig az embereknek ugyanazon csoportja. „Sajnos ami most történt, ahhoz jóváhagyását adta Szerbia kormányának néhány minisztere és több ellenzéki politikus” – mondta keserűen a városmenedzser. A péntek nagyobbik része a takarítás jegyében telt el a feldúlt központú Belgrádban.

Csata után a szerb fővárosban (fotó: MTI)

Csata után a szerb fővárosban (fotó: MTI)

A nap hatalmas forgalmi dugókkal indult, mivel a belső, legforgalmasabb, és normális körülmények között is zsúfolt utakon nem voltak közlekedési lámpák – a randalírozók előző este megsemmisítették őket. A nagy kereszteződésekben álló rendőrök kétségbeesetten próbálták – sikertelenül – biztosítani a forgalom folyamatosságát.

A köztisztasági vállalat délre megtisztította az úttesteket, a belvárosi parkokat a részben a rombolók, részben a félmilliós tüntetés békés résztvevői által hátrahagyott szeméttől. A letépett közlekedési jelzőtáblák, kövekkel szétdobált szemaforok, felgyújtott padok, szemetesládák pótlásához azonban még sok idő kell.

Kilencven betört kirakatú, feldúlt, kirabolt belvárosi üzlet dolgozói is a kárelhárítók között voltak. Sokan közülük könnyes szemmel, indulatosan nyilatkoztak a szerb sajtó munkatársainak arról, hogy munkájukat, keresetüket veszítik el, ha elpusztított munkahelyük képtelen talpra állni. Az egyik belvárosi – négy nap alatt kétszer felgyújtott – McDonald’s étterem dolgozói ezt sem mondták, csak legyintettek a szerb televízió riporterének a kérdésére.

A csütörtök este megtámadott nagykövetségek közül a legnagyobb károkat elszenvedett amerikai és horvát képviselet előtt rohamsisakos, védőruhás rendőrök álltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik