Nagyvilág

Albánokra mennének a szerbek

Pénteken újra több ezer szerb tüntetett az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában a volt szerbiai tartomány függetlenné válása ellen. A tömeg a város szerb- és albánlakta területét elválasztó folyó egyetlen hídján akar átjutni.

A tüntetők kora délután köveket és üvegeket dobálva rátámadtak az ENSZ rendőreire, akik a várost kettéválasztó Ibar folyó hídját vigyázzák. A mintegy ötezres tömeg, amely a hídon át be akart hatolni Mitrovica déli, albánoklakta részébe, szerb zászlókat lengetett, és azt skandálta, hogy „Koszovó a miénk!”.

A hidat nagy erőkkel védte a koszovói rendőrség és az ENSZ-misszió nemzetközi rendőrsége, a levegőben helikopterek köröztek. A korábbi beszámolókkal ellentétben azonban a rendőrök nem vetettek be könnygázt a tömeg távoltartására. A durranások a tüntetők által dobált petárdák robbanásai voltak – jelentette a helyszínről az AP amerikai hírügynökség.

Több száz, Szerbiából autóbuszokon útnak induló és tüntetni kívánó egyetemista nem léphetett be Koszovó területére, miután az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK rendőrsége, a koszovói rendőrség és a KFOR békefenntartó katonái megszigorították a koszovói határátkelők ellenőrzését. Kosovska Mitrovicában, amely hagyományosan forró pontnak számít, ötödik napja tartanak a tüntetések, azóta, hogy az albán többségű Koszovó vezetése kikiáltotta a volt szerbiai tartomány függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik