Nagyvilág

Bonyodalmakat hoz a kémműhold lelövése

Peking tájékoztatást követel Washingtontól az amerikai kémműhold lelövéséről, egyben hangoztatta aggodalmát az akciónak az űrbiztonságra gyakorolt lehetséges hatásai miatt.

„Kína folyamatosan figyeli, hogy az amerikai akció milyen esetleges károkat okoz az űrbiztonságra nézve és az érintett országoknak. Kína követeli az Egyesült Államoktól, hogy szigorúan tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit, és haladéktalanul adja át a nemzetközi közösségnek a szükséges információkat, hogy az érintett országok óvintézkedéseket hozhassanak” – közölte a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

Kilőtték a műholdat - képgaléria!

Kilőtték a műholdat – képgaléria!

Egy amerikai cirkálóról indított rakétával helyi idő szerint szerdán 210 kilométeres magasságban eltalálták a meghibásodott, a föld felé zuhanó kémműholdat – közölte a Pentagon. Az előzetes elképzelés az volt, hogy a rakéta a műhold üzemanyagtartályába csapódik be, s robbanás nélkül, pusztán az ütközés erejénél fogva megsemmisíti azt. A tartály féltonnányi súlyosan mérgező anyagot, hidrazingázt tartalmazott, s a cél az volt, hogy megelőzzék ennek a veszélyes anyagnak a visszakerülését a földre.

Mivel a műhold már alacsony pályán haladt, a keletkezett törmelék jelentős hányada azonnal belép a föld légkörébe, ahol szinte teljes egészében el fog égni. Az űrszemét 24-48 órán belül megsemmisül, a maradék törmelék pedig negyven napon belül jut be a légkörbe. Oroszország és Kína nemrég egy genfi leszerelési konferencián benyújtott egy szerződéstervezetet, amely megtiltaná a fegyverkezés kiterjesztését a világűrbe. Ezt nyilvánvalóan az váltotta ki, hogy az Egyesült Államok bejelentette a műhold lelövésének szándékát. A tervezetet Washington elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik