Nagyvilág

Németország elismerte Koszovót

Németország új, független államként elismerte Koszovót, és azonnali hatállyal kész a diplomáciai kapcsolatok felvételére a volt szerb tartománnyal.

A diplomáciai forgatókönyv szerint az elismerésről Horst Köhler államfő hivatalos jegyzékben tájékoztatja koszovói partnerét, Fatmir Sejdiut. A jegyzéket haladéktalanul továbbítják Pristinának. A német kormány döntése egyáltalán nem meglepetés, Berlin ugyanis már korábban egyértelműen jelezte: azon uniós tagállamok közé tartozik, amelyek Koszovó függetlenségének elismerése mellett vannak. A parlamenti pártok a Baloldal pártjának kivételével egyhangúlag az elismerést támogatták.

Angela Merkel kancellár egy korábbi nyilatkozatában úgy vélte, hogy Koszovó egyedi esetet jelent a nemzetközi jogban, a koszovói önállósodás semmilyen más függetlenedési törekvéshez nem hasonlítható. A kancellár egyidejűleg közölte: a koszovói vezetőket tájékoztatta arról, hogy a köztársaságban élő szerb kisebbség jogainak tiszteletben tartását elengedhetetlennek tekinti.

A kancellár leszögezte azt is: Németország fontosnak tekinti a Szerbiával való kapcsolatok erősítését, az EU és Belgrád további közeledését. Mind Koszovó, mind Szerbia számára európai perspektívát kell kínálni – hangsúlyozta Angela Merkel, aki egyben reményét fejezte ki, hogy Belgrád nem rendeli haza berlini nagykövetét, ahogy azt Washington, Párizs és Ankara vonatkozásában tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik