Külföld

Németország elismerte Koszovót

admin
admin

2008. 02. 20. 10:56

Németország új, független államként elismerte Koszovót, és azonnali hatállyal kész a diplomáciai kapcsolatok felvételére a volt szerb tartománnyal.

A diplomáciai forgatókönyv szerint az elismerésről Horst Köhler államfő hivatalos jegyzékben tájékoztatja koszovói partnerét, Fatmir Sejdiut. A jegyzéket haladéktalanul továbbítják Pristinának. A német kormány döntése egyáltalán nem meglepetés, Berlin ugyanis már korábban egyértelműen jelezte: azon uniós tagállamok közé tartozik, amelyek Koszovó függetlenségének elismerése mellett vannak. A parlamenti pártok a Baloldal pártjának kivételével egyhangúlag az elismerést támogatták.

Angela Merkel kancellár egy korábbi nyilatkozatában úgy vélte, hogy Koszovó egyedi esetet jelent a nemzetközi jogban, a koszovói önállósodás semmilyen más függetlenedési törekvéshez nem hasonlítható. A kancellár egyidejűleg közölte: a koszovói vezetőket tájékoztatta arról, hogy a köztársaságban élő szerb kisebbség jogainak tiszteletben tartását elengedhetetlennek tekinti.

A kancellár leszögezte azt is: Németország fontosnak tekinti a Szerbiával való kapcsolatok erősítését, az EU és Belgrád további közeledését. Mind Koszovó, mind Szerbia számára európai perspektívát kell kínálni – hangsúlyozta Angela Merkel, aki egyben reményét fejezte ki, hogy Belgrád nem rendeli haza berlini nagykövetét, ahogy azt Washington, Párizs és Ankara vonatkozásában tette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.