Külföld

A NATO-csapatok lezárták Koszovó határát

admin
admin

2008. 02. 20. 11:48

A NATO blokád alatt tartja Koszovó északi határait, miután a szerbek a függetlenség kikiáltása után kifosztottak két átkelőhelyet.

Több száz szerb tiltakozó vám- és rendőrségi állásokat gyújtott fel Jarinje és Banja településeknél – közölte az ENSZ és a koszovói rendőrség. A határátkelők lezárása viszont inkább feldühösíti a koszovói szerbeket és a szerb kormányt – állítja a BBC helyszíni tudósítója.

A NATO-műveletek elvágják Koszovó főleg szerbek által lakott északi részét Szerbiától. A nemzetközi szervezet egyelőre egy napra zárja le a határátkelőket.

Az Egyesült Államok, Észtország és Franciaország csapatai pedig felvonultak a határnál.

A koszovói szerbek különösen megnehezítik az ENSZ tevékenységét, főleg északnyugaton, ahol többségben vannak. Az átkelőhelyet ért támadások és a NATO erre adott válasza nemcsak a koszovói szerbekkel, hanem a szerb kormánnyal is szembefordította a nemzetközi közösséget – írja a BBC.

A NATO vezette koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) parancsnoka szerint észak-koszovói “helyi szerb vezetők” szervezték meg a két, Szerbia és Koszovó közötti határátkelő elleni keddi támadásokat.

Milan Ivanovic észak-koszovói nacionalista szerb vezető cáfolta és nevetségesnek minősítette a KFOR vádjait. Szavai szerint a KFOR és az UNMIK megszállták és koncentrációs táborrá változtatták Koszovót, az Egyesült Államok érdekeit képviselik, és olyan szerepet tulajdonítanak maguknak, mellyel nem rendelkeznek: a vádlóét és a bíróét.

Kedden Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Koszovóba utazott. A függetlenség kikiáltása óta Solana az első külföldi államférfi, aki Koszovóba látogatott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.