Nagyvilág

A NATO bevonul Ciszjordániába?

Az Egyesült Államok fontolóra veszi, hogy ideiglenesen NATO-katonákat vezényeljen Ciszjordániába, miután az izraeli hadsereg kivonul onnan - írta szerdai számában a Jerusalem Post című újság izraeli védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva.

A lap úgy tudja, hogy James Jones tábornok, amerikai közel-keleti biztonsági különmegbízott szorgalmazni fogja ezt az elképzelést az izraeli katonai visszavonulástól addig tartó átmeneti időszakra, amikor a Palesztin Hatóság már képes ellenőrizni a helyzetet Ciszjordániában.

Az elképzelésről tájékoztatták Ehud Barak izraeli védelmi minisztert, aki egyelőre még nem foglalt állást – tette hozzá a Jerusalem Post, amely szerint az ezzel kapcsolatos izraeli aggályok egyike az, milyen mozgásterük lesz az izraeli katonáknak Ciszjordániában a NATO-kontingens bevonulása után.

Stewart Tuttle, az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének szóvivője csupán annyit közölt, hogy Jones tábornok „még nem mondott semmit nyilvánosan azokról a megbeszélésekről, amelyeket magánemberként folytatott”. Jonest, aki korábban a NATO európai haderőinek főparancsnoka volt, novemberben nevezte ki Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közel-keleti megbízottnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik