Nagyvilág

Moszkva megelőzné a NATO-t Grúziában?

Tekintettel Grúzia lehetséges NATO-tagságára, Moszkvának lépnie kell Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének ügyében – jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Anatolij Kulikov orosz hadseregtábornok, korábbi belügyminiszter.

Nem tudja, hogy Oroszország elismeri-e Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, de az adott kérdésben kizárólag az orosz nemzeti érdekek figyelembevételével kell cselekedni. Tekintetbe kell venni azt, hogy Grúzia nagy valószínűséggel a NATO tagja lesz – fogalmazott a tábornok, aki hangsúlyozta: saját véleményét fogalmazza meg.

Ennek fényében Oroszországnak lehet, hogy nem kell várnia addig, amíg Szuhumiban és Chinvaliban megjelennek a NATO emberei, megelőző lépést kell tenni. Koszovó függetlenségének elismerése kapcsán kijelentette, hogy az a nemzetközi jog alapelveinek, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatainak felháborító megsértését jelenti. „Ezzel nem lehet egyetérteni, országunk állandó tagja a BT-nek, vezető világhatalom, hangját nemzetközi téren is meg kell hallani” – mondta.

Szerinte nagyon csekély az esélye annak, hogy háború robbanjon ki a Balkánon Koszovó függetlensége kapcsán. Az Egyesült Államok, az Európai Unió jelenleg elegendő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy elkerüljenek egy újabb háborút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik