Nagyvilág

Luxemburgban is szabad az eutanázia

A luxemburgi törvényhozás elfogadta az eutanázia-törvényt, amely lehetővé teszi a gyógyíthatatlan betegek számára a "kegyes halál" választását.

A kedden este elfogadott törvényt 30-26 arányban hagyta jóvá a törvényhozás, Jean-Claude Juncker miniszterelnök kereszténydemokrata pártjának ellenkezése dacára. A kereszténydemokraták – a katolikus egyházzal együtt – elutasították a tervezetet, mondván, hogy az emberölésre ad felhatalmazást.

Jean Huss zöldpárti képviselő – a törvényjavaslat egyik kidolgozója – úgy számol, hogy a jogszabály legkorábban a nyáron léphet hatályba. Huss szerint indokolatlanok azok az aggodalmak, miszerint az eutanázia-törvénnyel visszaélve “öngyilkosságba hajszolnak” majd idős embereket. A törvénybe olyan garanciákat építettek be, hogy csak gyógyíthatatlan betegek választhatják az önkéntes halált, amennyiben ismételten kinyilvánítják ezen akaratukat, valamint ehhez két orvos és egy szakértői bizottság is hozzájárul.

Hollandiában 2002 óta engedélyezhető az eutanázia. Viták folynak a kérdésről egyebek közt Mexikóban, Ausztráliában, illetve Kínában. Franciaországban is fellángolt a vita, amikor tavaly vádat emeltek egy gyógyíthatatlan rákbeteg eutanáziájában való közreműködés miatt egy orvos és egy ápolónő ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik