Nagyvilág

Solana: a szerbek maradnak Koszovóban

Koszovó egysége mellett, zömében szerbek lakta részének elszakítása ellen foglalt állást kedden Pristinában Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU koszovói missziója, az EULEX, amely átveszi a jelenlegi ENSZ-közigazgatás, az UNMIK feladatait, Koszovó egész területén fog tevékenykedni – jelentette ki a politikus. Ezzel anélkül, hogy nyíltan beszélt volna róla, tagadta annak lehetőségét, hogy például az új ország zömében szerbek lakta része elszakadjon, s csatlakozzon Szerbiához.

Solana váratlanul, kedden délután érkezett 24 órás látogatásra Pristinába, s első tárgyalópartnere Fatmir Sejdiu államfő volt. Találkozójuk után az EU politikusa közölte, hogy az „európai perspektíva a Balkán minden országa előtt nyitva áll”. Sejdiu a helyi sajtónak adott nyilatkozatában ezt úgy fordította le, hogy Javier Solanától garanciát kapott Koszovó EU- és NATO-csatlakozásának támogatásához.

Brüsszeli értesülések szerint Solana, aki Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel is találkozik, azért ment Pristinába, hogy tájékoztatást adjon a koszovói vezetőknek a különböző uniós támogatási alapok felhasználásának lehetőségeiről, illetve hogy megvitassa velük az EULEX érkezésének, elhelyezésének, működésének mindmáig nem tisztázott kérdéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik