Nagyvilág

Moszkva: következményei lesznek Koszovó elismerésének

Az orosz elnök uniós ügyekben illetékes különmegbízottja szerint Koszovó függetlenségének elismerése ki fog hatni az orosz-EU kapcsolatokra. Figyelmeztettük az uniót – mondta Putyin megbízottja.

„Naivitás lenne azt hinni, hogy az Európai Unió vezető tagállamainak Koszovót illető álláspontja… ne jelentkezne problémaként az unióval való kapcsolatokban” – mondta Szergej Jasztrzsembszkij, az orosz elnök uniós ügyekben illetékes különmegbízottja. „Figyelmeztettük az Európai Uniót” – tette hozzá.

A diplomata megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy Koszovó elismerése „súlyos hiba”, ellentétben áll a nemzetközi joggal és az ENSZ határozataival. Az orosz-EU kapcsolatok jelenleg sem túl jók, a felek új partneri viszonyáról folyó tárgyalások Lengyelország vétója miatt egy éve elakadtak.

Moszkva korábban már az Egyesült Államokat is figyelmeztette. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt üzente amerikai kollégájának, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása veszélyt jelent a nemzetközi stabilitásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik