Nagyvilág

Koszovó miatt ellenséggé váltak az erdélyi magyarok

Koszovó után közös ellenséggé minősítik vissza az erdélyi magyarokat, erről írnak többek között a romániai magyar lapok. Közben továbbra is folytatódtak a Koszovó-ellenes zavargások.

A román pártok Koszovó témájában ismét „közös ellenséggé” hajlamosak visszaminősíteni a romániai magyarságot – olvasható egyebek között a romániai magyar sajtóban.

Visszaminősült az RMDSZ

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) vélemény rovatában Salamon Márton László főszerkesztő lehangolónak nevezi, hogy Koszovó kérdésében minden román párt egy követ fúj. Amikor a „román nemzeti érdek” megkívánja, a lassan három és fél éve harcban álló felek is képesek fegyverszünetet tartani és össztüzet zúdítani a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), a romániai magyar kisebbségre, amely hirtelen visszaminősül a kilencvenes évek elejének közös ellenségévé – írja a kommentátor.

Az erdélyi Krónikában Gazda Árpád kifejti: Koszovó függetlenségével kapcsolatosan a világ jobbik fele egy kisebbségi kérdésben foglalt állást. Ez az állásfoglalás pedig segít abban, hogy a kisebbségi kérdés nagyobb nyomatékot kapjon az Európai Unióban és a nagyvilágban egyaránt. Az erdélyi magyarság ugyanakkor empátiával viszonyulhat a szerb nemzethez is, amelyik most éli meg a maga Trianonját – állapítja meg a szerző, aki szerint Koszovó afféle Erdélye a szerb nemzetnek.

Tudatlanok a román politikusok

A Krónikában egyébként megszólal Antal Árpád András RMDSZ-es képviselő, aki Sógor Csaba európai parlamenti képviselővel Pristinába utazott a koszovói függetlenség kikiáltásának idejére. Antal Árpád elképesztőnek tartja a romániai politikusok többségének „tudatlanságát”, mivel nem tesznek különbséget függetlenség és autonómia között.

Az RMDSZ-es honatyát egyetlen dolog lepte meg: a koszovói albán vezetők racionalitása és türelme. „Ők már tavaly decemberben megalakították saját parlamentjüket, kormányukat, mégis kivárták a szerbiai elnökválasztásokat, hogy a függetlenség egyoldalú kikiáltása ne befolyásolja a választások végkimenetelét. Bevallom, én arra számítottam, hogy forrófejű emberekként már decemberben kinyilvánítják a függetlenségüket” – mondta Antal Árpád, aki szerint amúgy minden úgy történt, ahogy azt az amerikai „laboratóriumokban” előkészítették.

Folytatódnak a lázongások

Koszovó függetlenségének kikiáltása után folytatódtak a zavargások. A tartomány elszakadását ellenző szerbek kedden két átkelőt gyújtottak fel Szerbia és Koszovó között. Az átkelők felgyújtásáról tudomást szerezve a KFOR bejelentette, hogy Koszovó függetlenségének kinyilvánítása óta először most be fog avatkozni. A jarinjei átkelőn szolgáló koszovói rendőrök eközben egy alagútban kerestek menedéket, és a NATO vezette békefenntartó erők segítségét kérték, miközben több mint 1000 tüntető megpróbálta lebontani az őrhelyet.

Keddre virradóra a koszovói ENSZ-közigazgatás több járművét is megrongálták, a tüntetők Kosovska Mitrovica szerbek lakta részében gránátokkal robbantották fel az ott állomásozó gépkocsikat.

Előzetes adatok szerint a Koszovó függetlensége ellen tiltakozó fiatalok egy csoportjának akciójáról van szó. Feltételezések szerint ez a csoport állhat további négy másik, az elmúlt éjszaka elkövetett robbantás mögött is.

A tüntetők Szerbia több utcáján is feltűntek, számos üzletet és épületet megrongálva. Az FN egyik tudósítója a helyszínen készített felvételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik