Nagyvilág

Kormányfőből lett elnök Örményországban

Örményországban Szerzs Szargszján miniszterelnököt választották meg államfővé kedden egy nem hivatalos felmérés szerint, de az ellenzék csalást gyanít.

A kormányfő az első fordulóban megkapta a szavazatok 57,1 százalékát, míg ellenfelei – Levon Ter-Petroszján volt elnök és Artur Bagdaszján volt parlamenti elnök – csak 10-20 százalékot gyűjtött össze a szavazatukat leadók kikérdezése alapján készített fölmérés (exit poll) szerint.

A hivatalos eredményeket az urnák lezárása után legkésőbb 24 órával kell bejelenteni, azaz helyi idő szerint szerda estig. A részvételi arány 69,25 százalék volt.

Ter-Petroszján kampánycsapata már a szavazás befejezése előtt csalásra panaszkodott. Mint mondták, előre “kitömött” urnákkal, a választók megfélemlítésével, többszörös szavazással találkoztak. Tiltakozásul tüntetéseket hirdettek meg szerdára. “Ez nem választás, ez a hatóságok kísérlete a hatalom megragadására” – jelentette ki a független Örményország első elnökének szóvivője, aki arról számolt be, hogy párthíveik közül több tucatnyit megvertek az ország különböző pontjain.

A választások lebonyolítását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet mintegy 600 megfigyelője kísérte figyelemmel. Jelentésüket szerdán adják ki. Szargszján miniszterelnök – korábban védelmi miniszter – a politikai stabilitás és a növekedés témája köré építette fel választási kampányát, kihasználva, hogy a gazdaság évi több mint 10 százalékos ütemben gyarapszik. Ellenfelei a korrupciót támadták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik