Külföld

Győzött az ellenzék Pakisztánban

admin
admin

2008. 02. 19. 12:43

Minden jel szerint az ellenzéki pártok aratnak győzelmet a pakisztáni parlamenti választásokon - derült ki kedden a nem hivatalos részeredményekből. Musarraf bejelentette, hogy nem mond le elnöki tisztéről.

Az ország 272 választókerületének többségéből, 229-ből beérkezett szavazatok összeszámlálásán alapuló részeredmények szerint az előrejelzéseknek megfelelően alaposan meggyengül a Pervez Musarraf elnököt támogató kormányzó párt, és megsemmisítő vereséget szenvednek az iszlamisták, akik a legutóbbi, 2002-es választásokon meglepően jól szerepeltek.

A dél-ázsiai atomhatalom következő kormányfőjét minden jel szerint az ellenzéki pártok adhatják. Tizennyolc órával a szavazatszámlálás kezdete után a Geo TV magántelevízió jelentése szerint a két ellenzéki párt együtt a nemzetgyűlés 272 mandátumának több mint felét szerezte meg, 139 képviselői helyhez jutott.

Bhutto pártja győzött

A részeredmények szerint a Pakisztáni Néppárt (PPP) több mint 33 százalékot szerzett, és a Navaz Sarif volt miniszterelnök vezette Pakisztáni Muzulmán Liga – Navaz (PML-N) 27,5 százalékon áll. A kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga – Kuaid-a-Azam (PML-K) messze lemaradt, mindössze 33 helyet szerzett.

A PML-K elnöke elismerte a párt vereségét. “Nyílt szívvel elfogadjuk az eredményeket, és az ellenzéki padsorokban fogunk ülni az új parlamentben” – mondta. Noha Musarraf maga nem indult a választáson – már tavaly ősszel biztosította újabb ötéves elnöki mandátumát -, a hétfői voksolást sokan az elnök politikájáról tartott referendumnak tekintik. Az államfő előre közölte: a választások kimenetelétől függetlenül kész együttműködni a leendő miniszterelnökkel.

Musarraf nem mond le

Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek nem áll szándékában lemondani, noha tábora vereséget szenvedett a parlamenti választásokon. A volt tábornok távozását a hatalomból az egyik győztes ellenzéki párt vezetője, Navaz Sarif kérte.

“Ez nem elnökválasztás volt. Musarraf elnököt már megválasztották öt évre” – válaszolta a követelésre az elnök szóvivője kedden. Navaz Sarif kinyilvánította, hogy kész együttműködni más pártokkal annak érdekében, hogy”örökre megszabadítsák Pakisztánt a diktatúrától”.

Sokan nem vettek részt

Az ellenzék hívei több helyütt – többek között Lahorban, a PML-N fellegvárában – már hétfő éjjel ünnepelni kezdtek, lőfegyverekből sorozatokat eresztettek a levegőbe, s édességet osztogattak az utcán. A részvételi arányt megfigyelők 30-40 százalék közöttire becsülték. Sokan az erőszaktól tartva nem vettek részt a szavazáson. A választások napján a hatóságok közlése szerint 24-en vesztették életüket politikai indíttatású erőszakos cselekményekben. Emiatt összesen négy választókerületben halasztották el a voksolást.

Az iszlám köztársaság parlamentjének alsóháza, a nemzetgyűlés 342 tagú, de csak 272 képviselői helyre választanak képviselőt. A maradék 70 mandátum közül 60-at nőknek tartanak fenn, a többit a kisebbségek képviselőivel töltik föl. Az országos választásokkal egyidejűleg hétfőn Pakisztánban megválasztották négy tartomány törvényhozásának tagjait is. A hivatalos eredményt várhatóan kedd este teszik közzé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.