Nagyvilág

Szerbia hazarendelte washingtoni nagykövetét

Szerbia hazarendelte egyesült államokbeli nagykövetét, válaszul arra, hogy az amerikai kormány elismerte Koszovó függetlenségét - közölte hétfőn Vojislav Kostunica miniszterelnök.

Az Egyesült Államoknak ez a döntése nem fogja valódivá változtatni a (koszovói) látszatállamot, hangoztatta Kostunica a szerb parlamentben: „A kormány azonnali hatállyal hazarendelte a nagykövetet Washingtonból” – közölte Kostunica, s hozzátette még, hogy a washingtoni elismerés “megmutatta Amerikai igazi arcát”.

Szavai szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása “egyoldalú, törvénytelen és erkölcstelen” tett volt, amelyet “az Egyesült Államok és a NATO brutális erejének a védelme alatt hajtottak végre”.

Koszovó hivatalos amerikai elismerését Condoleezza Rice külügyminiszter jelentette be néhány órával korábban. Belgrád már a múlt héten kilátásba helyezte, hogy alacsonyabb szintre fogja leszállítani diplomáciai kapcsolatait a Koszovó függetlenségét elismerő országokkal. Ennek megfelelően, a közeli napokban várhatóan hazarendeli nagyköveteit Nagy-Britanniából, Franciaországból és Németországból is, amint a nevezett államok – előzetes bejelentésüknek megfelelően – hivatalosan elismerik Koszovót.

“Amerika és az Európai Unió ellopja tőlünk Koszovót, ezt mindenkinek fel kell fognia – jelentette ki Tomislav Nikolic, a szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője. „Ettől a pillanattól kezdve számolni fogjuk a napokat mindaddig, amíg fel nem szabadítjuk Koszovót” – tette hozzá Nikolic.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik