Külföld

Szeparatizmustól tartanak a franciák is

admin
admin

2008. 02. 18. 13:43

Koszovó függetlenségének kikiáltása kettős aggodalmat keltett a hétfői francia sajtóban: egyes publicisták számára most az Európai Unió hitelessége a tét, mások viszont a szeparatizmus veszélyének megerősödésére figyelmeztettek.

A Libération szerkesztőségi cikke mindkét félelmet megfogalmazza. „Milyen stabil megoldást tud az Európai Unió a koszovóiaknak biztosítani?” – teszi fel a kérdést a baloldali újság, és felhívja a figyelmet arra, hogy az egykor a nacionalizmusok meghaladást célul kitűző Európai Unió most precedenst teremt. Ennek nyomán a flamandok, a katalánok, a baszkok vagy a korzikaiak nem fognak késlekedni a kettős mérce elítélésével. „Ennek a szélsőségesen korrupt miniállamnak a létrehozása a legkisebb gazdasági életképesség nélkül a destabilizáció veszélyét hordozza magában” – írja a Libération, amely szerint Koszovó „látszatfüggetlensége egy olyan Európa diplomáciai és politikai bábáskodásának az eredménye, amely a hátsó udvarban oldja meg ügyeit”.

A konzervatív Le Figaro – szintén arra figyelmeztetve, hogy az új ország gazdaságilag még sokáig életképtelen lesz – Koszovó, a kisebbik rossz című szerkesztőségi cikkében mégis optimistább: „Az (európai) nézeteltéréseket, bármilyen mélyek is, sikerült kordában tartani… Eljött az idő Európa számára, hogy bebizonyítsa: 17 évvel Jugoszlávia szétesése után képes végre stabilizálni a Balkánt. Ha nem sikerül neki, akkor többé senki nem fogja tisztelni”.

A Le Parisien című fővárosi lap szerint függetlenségük kikiáltásával a koszovóiak valójában Pandora szelencéjét nyitották meg, aminek kettős a kockázata: egyrészt újra meggyulladhat a balkáni lőporos hordó, másrészt szeparatista követelések lavinája indulhat el a világban.

A L,Est Républicain úgy véli, hogy a függetlenség egyoldalú deklarálása nem oldott meg semmit. A Le Républicain Lorrain szerint Európának most a szerb kisebbség jogait kell garantálnia. A Sud-Ouest pedig úgy véli, hogy Szerbia biztosan ellenállni fog, s „Koszovó elvesztésének kulcsa most már Brüsszelben van”. A La Montagne szerint is most Európa került előtérbe: „a 27-eknek európai távlatot kell mutatniuk Szerbia számára … Bernard Kouchner (francia külügyminiszter) sok sikert kívánt Koszovónak. Kívánhatott volna legalább annyit Európának is!”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.