Külföld

Az RMDSZ-en csattan Koszovó függetlensége

admin
admin

2008. 02. 18. 18:02

Törvénytelen lépésnek nevezte Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását Traian Basescu román államfő. Az RMDSZ szerint Koszovó függetlensége nem szolgálhat analógiaként más helyzetekre. A romániai magyar párt mégis a támadások kereszttüzébe került.

Basescu helytelennek és minden alapot nélkülözőnek minősítette, ha bárki párhuzamot von Koszovó és Románia között. Romániában a kisebbségek csaknem minden megadható jogban részesülnek, legalábbis ha ahhoz viszonyítjuk, hogy mi történik ma Európában. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs még tennivaló. Koszovóban megtagadtak minden jogot, mindenfajta elismerést egy kisebbségtől, tankokkal szálltak harcba egy kisebbség ellen, ez pedig megengedhetetlen – szögezte le Basescu.

A román parlament két háza, a képviselőház és a szenátus hétfőn este együttes ülésen készül nyilatkozatot elfogadni Koszovó kérdésében. Ezt megelőzően a megnyilatkozások szintjén a román pártok össztüzébe került a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), miután a többi politikai erő álláspontjával ellentétes véleményre helyezkedett Koszovó ügyében. Az RMDSZ-t főként az ellenzéki pártok részéről érte támadás. Emil Boc, a Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, felszólította az RMDSZ-t, hogy tartózkodjon minden olyan akciótól, amely veszélyeztetné a román államot.

Boc arra kérte Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt, hogy mihamarabb tisztázza a román kormány álláspontját Koszovó függetlenségével kapcsolatban, ugyanis az RMDSZ a román kormány tagjaként üdvözölte az önálló Koszovó megteremtésének bejelentését. Az RMDSZ kormánypartnerétől, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről is elhangzottak bírálatok. Radu Campeanu, a PNL szenátora szerint az RMDSZ-nek nincs mit keresnie a román kormányban, ha támogatja Koszovó függetlenségét.

Koszovó függetlenné válása nem szolgál analógiaként, konkrét modellként más helyzetekre. Mégis precedenst jelent abban, hogy az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek aktívan szerepet kell vállalnia a nemzetiségi kérdés, a közösségi célok rendezését célzó politikai eszközök és megoldások kialakításában – fogalmazott Markó Béla, a, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Koszovó önállóságát a világ számos országa elismeri, előbb-utóbb Romániának is meg kell tennie ezt.

Felidézte: az RMDSZ már 1990-ben, megalakulását követően elhatározta, hogy kizárólag politikai és parlamenti eszközökkel kíván küzdeni az erdélyi magyarság jogaiért, elutasította a kisebbségi jogérvényesítés erőszakos eszközeit. Ehhez az elmúlt tizenhét évben sikerült a parlamentben, de kormányzati szinten is partnerekre találni a román politikai életben. Koszovó függetlenné válása szerinte fontos politikai pillanat, amikor az RMDSZ-nek, de a román politikai pártoknak is meg kell erősíteniük szándékukat az együtt élő nemzetiségek közötti együttműködés, a megoldások közös keresése terén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.