Nagyvilág

Az EU államai maguk döntenek Koszovóról

Az EU külügyminisztereinek brüsszeli találkozója után Javier Solana kijelentette: az EU egységes Koszovó ügyében. Mindez azonban csupán annyit jelent, hogy abban sikerült megállapodni: minden tagállam maga dönt, elismeri-e Koszovót.

Az Európai Unió minden tagországa “maga dönti majd el, nemzeti gyakorlatának és jogszabályainak megfelelően”, hogy elismeri-e vagy sem Koszovó függetlenségét – fektették le az unió külügyminiszterei hétfőn, közös nyilatkozatuk tervezetében.

A BBC információi szerint Franciaország már bejelentette: elismeri az új államot. Korábban az Egyesült Államok nem hivatalosan bejelentette, hogy szintén elismeri Koszovót.

A brüsszeli külügyminiszteri tanácskozáson készülő dokumentumban, amelynek tervezetét megszerezte a francia hírügynökség, az unió elítéli majd az európai diplomáciai képviseletek ellen Koszovóban és Szerbiában “minap elkövetett erőszakcselekményeket”, és felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy garantálják az európai állampolgárok biztonságát.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter azt javasolta kormányunknak, hogy készítsen állásfoglalást az elismerésről. Ezzel egyidejűleg pedig Magyarország vegye fel a diplomáciai kapcsolatokat Koszovóval, miközben őrizze meg a baráti viszonyt Szerbiával. Koszovóban egyébként jelenleg már létezik magyar misszió, így ha Magyarország elismeri az új államot, ez hamar nagykövetségi státust kaphatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik