Nagyvilág

Visszaszámol Koszovó

Szerb tartományként az utolsó napját kezdte minden előjel szerint vasárnap Koszovó: délután Pristinában kikiáltják az elsősorban albánok lakta terület függetlenségét.

Hashim Thaqi koszovói miniszterelnök szombaton este megerősítette, hogy elvégezték az összes előkészületet, s vasárnap délelőtt találkozik Fatmir Sejdiu elnökkel és Jakup Krasnici parlamenti elnökkel, hogy döntsenek a függetlenség kikiáltásának napjáról és órájáról.

Ahogy azt a pristinai sajtó nem hivatalosan közölte, ezen a találkozón Thaqi rendkívüli parlamenti ülést kér Krasnicitól, aki tizenkettőre összehívja a testület elnökségét, fél kettőre a képviselőcsoportok tanácskozását, délután háromra pedig a plenáris ülést. Ezen a rendkívüli parlamenti ülésen fogadják el a függetlenségről szóló nyilatkozatot, majd a képviselők mintegy két tucat, a Koszovó jövőjét megszabó Ahtisaari-tervből fakadó törvényről is szavaznak.

A szerbek is készülnek

Este hat órakor Fatmir Sejdiu, Hashim Thaqi és Jakup Krasnici közös sajtóértekezletet tart, majd a város központjában felállítják a függetlenség obeliszkjét, s ünnepi koncertet tartanak. Az ünneplés aztán az utcákon folytatódik, s tűzijátékot is tartanak.

Szerb részről is készülnek az eseményre: Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes és a belgrádi kormány számos tagja vasárnap Koszovó szerbek lakta részeibe látogat, hogy az ott élő szerbekkel legyen “a nehéz pillanatokban”.

Hashim Thaqi szombati kijelentése szerint albán részről nem látnak ebben semmi kivetnivalót. Ami viszont a jövőt illeti, a miniszterelnök úgy fogalmazott: Belgrádnak joga van ahhoz, hogy érdeklődjön a koszovói szerbek iránt, de csak a koszovói intézményeken keresztül. Nyugtatta ugyanakkor a szerbeket, mondván: mindig a szerb közösséggel leszünk, és senkinek sincs oka pánikra, félelemre.

Sejdiu: nem lesz rögtön paradicsomi állapot

A mérsékelt politikai irányvonaláról ismert Fatmir Sejdiu a Kurier osztrák lap vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában kijelentette: “Egy pillanatig sem gondoltuk, hogy már az önállóság első napján paradicsomi állapotok várnak ránk”. A valóság nem változik meg egyik napról a másikra, a függetlenséggel azonban óriási lehetőséget kapunk arra, hogy a saját utunkat járhassuk – tette hozzá.

Szavai szerint Belgrád önmaga ellen is cselekedne, ha megpróbálná elszigetelni a területet, hiszen Koszovó pénzzel fizet a szerb termékekért és szolgáltatásokért, következésképpen a szerb gazdaság inná meg a levét egy esetleges blokádnak. “Mi mindenesetre partneri kapcsolatra törekszünk Belgráddal” – mondta.

Úgy ítélte meg, hogy előbb-utóbb Oroszország is fel fogja adni elutasító álláspontját, elvégre kezdettől fogva azt hangoztatja, hogy a térség stabilitásában érdekelt. Hasonlóképpen bizakodónak mutatkozott Sejdiu a koszovói szerb kisebbség magatartását illetően. “Azok a fenyegetőzések, hogy tömegével fogják elhagyni Koszovót, vagy kikiáltják saját függetlenségüket, csupán szavak. Lehetséges, hogy lesznek néhányan, akik továbbra is szembehelyezkednek Koszovó önállóságával, de a többség itt kíván maradni, és egyenlő jogú állampolgárként élni. Leginkább munkahelyekre és biztonságra van szükségük” – fejtette ki a Fatmir Sejdiu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik