Nagyvilág

Medvegyev bemutatta a jogállam programját

Dmitrij Medvegyev, az egyetlen esélyes orosz elnökjelölt egyebek között a szabadság és a rend közötti harmónia megteremtését, a jogállam megvalósítását és a bíróságok függetlenségének biztosítását jelölte meg fő prioritásai között pénteken, egy krasznojarszki gazdasági fórumon mondott beszédében.

Medvegyev, aki ezúttal gazdasági elképzeléseit szándékozott felvázolni, szólt arról, hogy a következő években az infrastruktúrára, az innovációra és a beruházásokra kell összpontosítani, s e területeken túl kell jutni a jogi nihilizmuson, biztosítani kell a törvények megfelelő voltát, a hatékony jogalkalmazást, fel kell számolni az adminisztratív akadályokat, ösztönző céllal csökkenteni kell az adóterheket, és olyan pénzügyi rendszert kell kiépíteni, amely a világ pénzügyi stabilitásának egyik oszlopa lesz.

Fellépne a korrupció ellen

A korrupciót az orosz társadalom legsúlyosabb betegségének nevezte, az ellene való harc nemzeti tervének kidolgozását ígérte. Hangsúlyozta: ennek sikeréhez érvényre kell juttatni az állampolgárok jogát a hiteles információhoz, ehhez pedig meg kell védeni a társadalom és a hatalom szervei közötti visszacsatolást biztosító sajtó valódi függetlenségét.

A szabadság nem káoszt jelent, és elválaszthatatlan attól, hogy a polgárok elfogadják a törvényeket, tiszteletben tartják a rendet – húzta alá.

A következő négy év egyik kulcsfeladatának nevezte a bíróságok más hatalmi ágaktól való függetlenségének, igazságos ítélkezésének biztosítását és az igazságszolgáltatás mindenki számára hozzáférhetővé tételét. Meg kell szüntetni azt, hogy nem jogszerű és/vagy nem igazságos ítéletek születnek „telefonhívások alapján, vagy pénzért”. A polgárokat, illetve jogi személyeket az ilyen döntések miatt érő károk kompenzálására létre kell hozni egy alapot – mondta.

Polgárbarátabb közigazgatást szeretne

Medvegyev szólt arról is: a hivatalnokoknak végre meg kell érteniük, hogy a társadalom a munkáltatójuk. Az adminisztratív eljárások rendjét az államhatalom szerveinek szabályzataiban rögzíteni kell, és kényelmesebbé kell tenni azokat a polgárok számára.

Rögzíteni kell a gyerekek jogait, s gondoskodni arról, hogy a tanulók ne tehertételt jelentsenek az iskoláknak, hanem az iskola anyagi jólétének forrásai legyenek – tette hozzá.

Az innovációs tervek és a gazdasági átalakítás csak akkor valósulhat meg, ha egyenlő lehetőségekhez jutnak az emberek, hiszen a társadalom jelentős része még nem érzi a változásokat, és afféle szociális kómában van – mondta. Úgy véli: a társadalmi fejlesztésnek nem a szociális szféra ágazataival kell foglalkoznia, hanem az emberekkel, s az egyes ember, az egyes családok köré kell kiépíteni az egészségügyet, az oktatási rendszert és a támogatások rendszerét.

Változtatna a költségvetésen

Medvegyev szerint az államnak csupán annyi adót szabad beszednie, amennyivel biztosítani tudja működését. Változtatást helyezett kilátásba a költségvetési és valutatartalékok kezelésében, amelyeknek – mint mondta – a gazdaság hasznára kell válniuk. Feladatként nevezte meg a nyitott, de szilárd pénzügyi rendszer kiépítését, és az állami tulajdonban lévő vállalatok irányításának javítását.

Hangsúlyozta: Oroszország teljesíteni fogja a kőolaj- és gázszállításokra szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik