Nagyvilág

Visszavették Ficoékat az EP-frakciójukba

Helyreállították a Smer szlovák vezető kormánypárt ideiglenes tagságát az Európai Szocialisták Pártjában (ESZP). A magyar tagpárt a döntés ellen szavazott.

Hannes Swoboda osztrák európai parlamenti (EP) képviselő, a szocialista EP-frakció alelnöke, a kérdéssel foglalkozó ESZP-munkacsoport vezetője elmondta, a döntés ellen csak a magyar, a francia és a belga tagpárt szavazott.

Figyelni fogják őket

A Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű pártnak ideiglenes tagsági viszonya volt az ESZP-ben, amelyet 2006-ban felfüggesztettek, mert a párt kormánykoalícióra lépett a szélsőséges, rasszista nézetektől sem mentes Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS).

A csütörtöki ESZP-elnökségi ülésen úgy döntöttek, hogy a Smer ideiglenes tagságát helyreállítják, azzal, hogy a végleges, teljes jogú tagság megadására majd a jövőre összeülő ESZP-kongresszuson nyílik lehetőség. Addig azonban szoros figyelemmel kísérik a párt tevékenységét, különös tekintettel a kisebbségi jogok tiszteletben tartására.

Tetszik Fico szociálpolitikája

Az osztrák politikus azzal indokolta a többségi döntést, hogy Fico miniszterelnök kormánya a tényleges cselekedetek síkján olyan politikát folytat, így például olyan szociálpolitikai irányvonalat követ, amellyel a Smer kiérdemelte az ideiglenes tagság visszaállítását.

Ez nem jelenti azt – hangsúlyozta Swoboda -, hogy ne keltenének visszatetszést egyes szlovák kormánypárti politikusok kijelentései. Fico és Slota azonban közös levélben biztosította Poul Nyrup Rasmussent, az ESZP elnökét arról, hogy tiszteletben tartják a demokrácia és a jogállamiság alapelveit, valamint a kisebbségek jogait – közölte Swoboda.

Csalódott magyarok

Nem kívánta kommentálni a Smer ideiglenes tagságának visszaállítását a
Magyar Koalíció Pártja (MKP). A szlovákiai magyar párt úgy ítéli meg,
hogy „a tagjelölt státus megújításáról szóló csütörtöki döntés
kötelezettséget jelent a Smer és egyben az európai szocialisták számára
is, hogy olyan politikát folytassanak, amely eltér az eddigi
gyakorlattól, és jobban figyelembe veszi az európai normákat” – áll az
MKP közleményében.

Az Európai Szocialista Párt alapszabálya kizár bármifajta koalíciót szélsőséges pártokkal, márpedig Slota pártja szélsőségesen jobboldali – hangsúlyozta Dobolyi Alexandra MSZP-s európai parlamenti képviselő. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Rasmussen leszögezte: az ESZP elnöksége a 2009. novemberi kongresszusig fenntartja magának a jogot a most hozott döntés felülvizsgálatára, ha negatív fejleményeket tapasztal a Smer magatartásában.

Az Európai Néppárt határozottan elítéli az európai szocialisták döntését. A magyar néppárti képviselők szerint Robert Fico miniszterelnököt nem lehet felmenteni arra hivatkozva, hogy azért vesz fel szélsőséges erőt a kormányába, mert ez az utolsó választása, s hogy nincs megfelelő partner a szlovák parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik