Nagyvilág

Gázvezetéken leselkednek az oroszok?

Svédország attól tart, hogy Oroszország kémkedési céllal visszaélhet a Balti-tenger fenekén lefektetni tervezett Északi Áramlat gázvezetékkel.

Oroszország a tervezett csővezetéket és annak egyéb berendezéseit, például „plattformjait, olyan elektronikus érzékelők telepítésére használhatja fel, amelyek szerepe túlmutat a csővezeték üzemeltetéséhez szükséges mértéken” – fogalmaz a Svéd Védelmi Akadémia (FOI). Oroszország így vízen, víz alatt és a levegőben is előnyre tehetne szert a térségben folyó titkosszolgálati tevékenységben. Ez elsősorban Észtország, Finnország, Svédország és Dánia felségvizeit érintené, azaz egyaránt sújtana NATO-tag és semleges államokat is.

A Stern.de német hírportál jelentése szerint egyebek közt emiatt merültek fel kifogások az Északi Áramlat megépítésére létrehozott német-orosz konzorcium dokumentumaival kapcsolatban. Ezekben a Stern.de szerint nem szerepelnek fontos, a csővezeték ellenőrző berendezéseire vonatkozó részletek; csupán az áll bennük, hogy „csúcsminőségű” műszerek telepítését tervezik. Az ajánlati dokumentációban a csővezeték mentén lefektetni tervezett adatkábelre vonatkozóan sincs semmilyen információ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik