Külföld

Elveszett a daytoni békeszerződés

admin
admin

2008. 02. 14. 15:26

Eltűnt a boszniai államelnökség levéltárából az 1992 és 1995 közötti boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés eredeti példánya.

Zeljko Komsic, a boszniai államelnökség feje csütörtökön tájékoztatta a médiát arról, hogy a rendőrség megkezdte az ügy kivizsgálását.

A daytoni békeszerződést hivatalosan 1995-ben, Párizsban írta alá Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Horvátország akkori elnöke: Alija Izetbegovic, Slobodan Milosevic és Franjo Tudjman.

Az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodás alapozta meg Bosznia-Hercegovina mostani, bonyolult államalakulatát két entitással, a Muzulmán-Horvát Föderációval és a boszniai Szerb Köztársasággal, valamint a háromfős kollektív államelnökséggel, amelynek egy bosnyák, egy horvát és egy szerb tagja van.

A gyenge államszervezetet egy tervbe vett, de erősen vitatott alkotmányreformnak kellene működőképessé tenni. A boszniai háború volt a legvéresebb európai fegyveres konfliktus a II. világháború óta. A harcokban mintegy 260 ezer ember halt meg, és 1,8 millióan menekültek el otthonukból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.