Nagyvilág

Szerbia nem készül a hadsereg bevetésére

Szerbia több diplomáciai lépésre is készül belgrádi lapjelentések szerint Koszovó miatt, de hadseregének parancsnoka szerint nem mozgósít, és nem tervez katonai akciót.

Miután Belgrád kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását, az EBESZ állandó tanácsában és az Európa Tanács állandó bizottságában is sürgősen napirendre szeretné tűzetni a koszovói függetlenség tervezett kikiáltásának kérdését – jelentette szerdán a belgrádi Politika.

Diplomáciai lépésekkel készülnek

Amennyiben ez bekövetkezik, első lépésként Szerbia konzultációra hazarendeli a nagyköveteit azokból az országokból, amelyek elismerik déli tartománya önállóságát, de a diplomáciai kapcsolatokat nem szakítja meg velük.

Ezekről az intézkedésekről a szerb Nemzetbiztonsági Tanács Boris Tadic államfő elnökletével megtartott keddi ülésén döntött, amelyről azonban nem szivárgott ki több értesülés. Annyit lehet tudni, hogy a konzultációs testület döntései a kormány elé kerülnek, amely csütörtökön ül össze.

Zdravko Ponos altábornagy, a szerb hadsereg vezérkari főnöke Koszovó kapcsán úgy nyilatkozott a Blic című újságnak, hogy Szerbiát nem fenyegeti olyan katonai jellegű veszély, amely indokolttá tenné a hadsereg magasabb készültségbe helyezését.

Nem vetik be a hadsereget

Egyetlen komoly politikus sem gondolja azt Szerbiában, hogy a függetlenség kikiáltásáról szóló jogellenes nyilatkozatnak katonai eszközökkel elejét lehet venni. Nem fegyveres támadásról van szó, hanem jogi erőszaktételről, s azt nem a hadsereg igénybevételével kell elhárítani – fogalmazott az altábornagy.

Ponos arra a felvetésre, hogy a szerb hadsereget esetleg belerángathatják fegyveres összecsapásokba, azt válaszolta, hogy komoly katonaságot nem lehet semmibe se belerángatni. Megvan a komoly, pontos parancsnoklási lánc. A csapatoknál nem a feladatot döntik el, csupán azt, hogy miként hajtsák végre a felülről kapott parancsot – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik