Külföld

Őslakosaitól kér bocsánatot Ausztrália

admin
admin

2008. 02. 13. 08:47

Bocsánatot kér az ausztrál kormány az őslakosokkal szemben elkövetett igazságtalanságokért. 1970-ig mintegy százezer őslakos gyermeket szakítottak el szüleitől, hogy integrálják őket.

Az ausztrál kormány szerdán terjeszti elő a parlamentben azt a történelmi jelentőségű indítványt, amelyben ünnepélyesen bocsánatot kérnek az őslakosoktól azokért az igazságtalanságokért, amelyeket 1910-1970 között követtek el ellenük az egymást követő kormányok.

A javaslat szövege szerint a canberrai törvényhozás bocsánatot kér a bennszülött lakosságtól, az ország legszegényebb és leginkább hátrányos helyzetű kisebbségétől „mélységes fájdalmukért”, mindazért a „méltánytalanságért, megaláztatásért, amelyet korábbi kormányok és parlamentek politikája és az általuk bevezetett törvények okoztak nekik”.

1910 és 1970 között mintegy 100 ezer, többségében „félvér” őslakos gyereket szakítottak el szüleitől szövetségi törvényekre és a helyi államok jogszabályaira hivatkozva, amelyek úgy érveltek, hogy az őslakos közösség pusztulásra van ítélve, ezért jobb, ha a gyerekeket integrálják a társadalomba.

A témakörben tíz éve végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az akkori gyerekek közül sokan tartós pszichikai károsodást szenvedtek családjuk és kultúrájuk elvesztése miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.