Nagyvilág

Csákyt is perli Slota pártja

Csáky szélsőséges és ultranacionalista pártnak nevezte a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS), és Slotáékat tette felelőssé a szlovák politika nacionalizmus irányába fordulásáért. Az SNS ezért pert indít a magyar politikus ellen.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke tavaly Budapesten, a magyar-magyar csúcstalálkozón tette a Slotáék által kifogásolt megjegyzést. Az SNS kedden a parlament mentelmi bizottságában fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, de nem járt sikerrel. „Szégyenteljes, hogy egy képviselő külföldön hazudozik” – mondta Stefan Zelník, az SNS képviselője, aki szerdán már kijelentette: hogy bírósághoz fordulnak Csáky Budapesten elhangzott kijelentése miatt.

A Ján Slota vezette szlovák kormányerő korábban az MKP stratégiai alelnökét, Duray Miklóst jelentette fel egy 2006. nyári, az Info Rádiónak adott interjúja miatt, amelyben fasiszta pártnak nevezte az SNS-t. Az egyik pozsonyi bíróság a napokban született ítéletében egymillió korona pénzbüntetésre és bocsánatkérésre kötelezte Durayt.

Egy szlovák folyóirat véleménye szerint botrányos, hogy a bíróság valakinek a politikai meggyőződését büntethetőnek találta. A Tyzden című szlovák hetilap legújabb számában Stefan Hríb figyelemre méltónak nevezte, hogy míg Slota ormótlan magyarellenes kirohanásait szabadon kimondott véleménynek minősítve nem büntetik, addig Durayt súlyos pénzbüntetésre ítélik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik