Nagyvilág

Washingtonban folytatódik az előválasztás

Újabb előválasztások lesznek kedden az Egyesült Államokban: Virginia államban, valamint Marylandben és magában a fővárosban, Washingtonban tartanak voksolást az elnökjelöltekről.

A demokraták egyik fő esélyese, Hillary Clinton szenátor az elmúlt napokban egymás után szenvedte a vereségeket nagy riválisától, Barack Obama szenátortól, s ennek nyomán a volt first lady stábja meglepő bejelentést tett: megválnak Patti Solis Doyle kampánymenedzsertől, akit a szenátor asszony régi tanácsadója, Maggie Williams vált fel a poszton. Clintonhoz közeli források szerint Solis Doyle saját elhatározásából távozik, de a személycsere nyilvánvalóan kapcsolatban áll a politikai történésekkel.

A rendkívül szoros és ezért feszült választási légkörben a két tábor komoly erőfeszítéseket tesz az úgynevezett szuperküldöttek támogatásának megszerzéséért. Olyan el nem kötelezett delegátusokról van szó, akiknek a döntést nem köti az államok előválasztási eredménye, és bármikor meggondolhatják magukat.

A szuperküldötteket nem számolva a CBS és az NBC hírtévé szerint Obama vezet, míg az AP hírügynökség és a CNN hírtévé a New York-i szenátor asszony előnyéről ír. Az ABC hírtévé szerint a vasárnap esti állás: Clintoné 1127, Obamáé 1110 küldött. A nyár végi pártkongresszuson 2025 delegált szavazata kell a jelöltség megszerzéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik