Nagyvilág

Tovább zuhan Sarkozy népszerűsége

Kilenc hónappal ezelőtti megválasztása óta még soha nem volt ennyire népszerűtlen a francia államfő. Francois Fillon kormányfő tetszési indexe viszont egy hónap alatt mintegy hét pontot emelkedett.

Két friss felmérés is Nicolas Sarkozy francia államfő óriási népszerűségvesztéséről tanúskodik. Az Ipsos közvélemény-kutatóintézet által a csütörtökön megjelenő Le Point című hetilap számára készült felmérés szerint a francia elnök tetszési indexe egy hónap alatt tíz pontot, zuhant és már csak a franciák 39 százaléka elégedett az államfővel. A Le Parisien című napilapban megjelent CSA-felmérés szerint Sarkozy kedveltsége 42 százalékon áll.

Január óta valamennyi közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy Franciaországban többségbe kerültek azok, akik elégedetlenek Sarkozy politikájával.

A közvélemény-kutatók szerint Sarkozy gazdaságpolitikája, amely leginkább azt az idős, vidéki, jobboldali középosztályt sokkolja, amelyik rá szavazott, a legfőbb okai a látványos népszerűségvesztésnek. Ezzel párhuzamosan a hiperaktív és szóvarázsló elnökkel szemben visszafogottabb és megfontoltabb Francois Fillon kormányfő tetszési indexe egy hónap alatt hét pontot emelkedett az Ipsosnál, s jelenleg a franciák 52 százaléka pozitívan ítéli meg a tevékenységét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik