Nagyvilág

Putyin részt vesz a NATO-csúcson

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a NATO bukaresti csúcsértekezletén - jelentette be kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Putyin személyében orosz vezető első ízben jelenik meg NATO-csúcsértekezleten azóta, hogy 1992-ben létrehozták az észak-atlanti szövetség és Oroszország közötti együttműködés intézményes formáját, a NATO-Oroszország Tanácsot.

Orosz hírügynökségek idézték a genfi látogatáson tartózkodó Lavrovot, aki szerint Putyin elfogadta a meghívást az április 2-4. között tartandó NATO-csúcsra. “Ez újfent megerősíti, hogy Oroszország bármilyen kérdésben kész a párbeszédre” – hangsúlyozta az orosz külügyminiszter.

A NATO és Oroszország kapcsolatai feszültté váltak az elmúlt években. Moszkva azzal vádolja az észak-atlanti szövetséget, hogy újabb fegyverkezési versenyt gerjeszt azzal, hogy erősíti katonai jelenlétét Oroszország nyugati határai közelében.

A kétoldalú viszonyban támadt zavarokat jelzi az is, hogy Oroszország tavaly moratóriumot hirdetett az európai hagyományos haderők és fegyverzet korlátozásáról szóló CFE-szerződés teljesítésére, a NATO-tag Egyesült Államok pedig szeretné kiterjeszteni Kelet-Európára rakétavédelmi rakétarendszerét: Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig elfogó rakétákat telepítene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik