Nagyvilág

Jóváhagyták a cseh nyugdíjreformot

Jóváhagyta a nyugdíjrendszer reformjának első szakaszát hétfőn a cseh kormány. A törvényjavaslat értelmében a nyugdíjkorhatár 2030-tól a férfiak és a nők esetében is egységesen 65 évre emelkedik.

A nyugdíjkorhatár mellett a kötelező biztosítási idő is nőtt, az eddigi 25 évről 35 évre. Ugyanakkor az új rendszerben ebbe az időszakba már nem fogják beszámítani az egyetemi éveket. Az egész nyugdíjrendszert három szakaszban 2010-ig tervezik átalakítani.

A nyugdíjrendszer átalakítását még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami nem lesz könnyű, mert a baloldali ellenzéknek és a szakszervezeteknek is több kifogásuk van. A javaslatot márciusban terjesztik a honatyák elé.

Emelkedő korhatár

A nyugdíjkorhatár egyébként már a kilencvenes évek elejétől folyamatosan emelkedik, mégpedig a korábbi 60 évről a célként meghatározott 63 évre. Ezt emelik a jövőben 65 évre. Újdonság, hogy a jövőben korábban már csak a két vagy több gyermeket nevelő anyák mehetnek nyugdíjba: két gyermekkel 64, három gyermekkel 63, négy vagy több gyerekkel 62 éves korban.

Petr Necas, munkaügyi és népjóléti miniszter a kabinet ülései utáni sajtótájékoztatón kifejtette: jelenleg az emberek átlagban 40 éves munkaviszony után mennek nyugdíjba, szerinte a biztosítási idő meghosszabbítása tíz évvel nem fog gondot okozni senkinek.

A reformok az öregségi nyugdíj mellett a rokkantsági nyugdíjakat is átalakítják. A rokkantsági nyugdíjaknak a jelenlegi egy helyett a jövőben három fokozatuk lesz.

Nagy a vita a reformról

A tízmilliós Csehországban jelenleg mintegy 2,7 millió ember jogosult nyugdíjra. Ebből kétmillió öregségi, míg 700 ezer rokkantnyugdíjat kap. Az államkassza évente mintegy 300 milliárd koronát költ erre a célra. Az összeg 70 százaléka öregségi, míg 30 százaléka rokkantnyugdíjra megy el. A nyugdíjreform harmadik szakaszában azzal számolnak, hogy a pénz egy részét magánalapokba irányítják át. Ezt jelenleg a szociáldemokraták és a kommunisták is ellenzik. A kommunisták nem értenek egyet a nyugdíjkorhatár 65 évre emelésével sem.

Milan Stech, a Cseh-Morva Szakszervezeti Konföderáció (CSMKOS) elnöke a közelmúltban bejelentette: a szakszervezetek ellenzik a változtatásokat, amelyeket a jobbközép kormányzat a demográfiai mutatók romlásával indokol, s a baloldal kormányra kerülése esetén szorgalmazni fogják módosításukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik